Sirijski pobunjenici: Vladine snage nas napadaju uz pomoć ruskih vazdušnih udara

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da su ruske sange izvele 30 vazdušnih udara u Kafr Nabudehu, dok su vladine snage i borci libanske grupe Hezbolaha napali s juga
6 komentar(a)
Pobunjenici, Sirija, Foto: Reuters
Pobunjenici, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 12:02h

Sirijski opozicioni aktivisti saopštili su danas da su ruske snage intenzivirale vazdušne udare u centralnim sirijskim provincijama dok vladine snage izvode kopnene napade protiv pobunjenika u tim oblastima.

Snage sirijske vlade nastoje da povrate kontrolu nad oblastima u ruralnim djelovima Hame i visoravni Sahl al-Gab između provincije Hama, Idliba koji kontrolišu pobunjenici, i Latakije pod kontrolom vlade u Damasku, navodi agencija Asošijejted pres.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da su ruske sange izvele 30 vazdušnih udara u Kafr Nabudehu, dok su vladine snage i borci libanske grupe Hezbolaha napali s juga.

Provladine snage, uključujući i Hezbolah, danas su zauzele južni dio Kafr Nabuda, rekao je šef posmatrača Rami Abdulrahman, a u borbama i bombardovanju bilo je na desetine poginulih i povrijeđenih, prenosi Rojters.

Abdulrahman je naveo da su to bile najžešće bitke u sjevernom dijelu Hame, od početka zajedničke operacije ruske avijacije i sirijskih kopnenih snaga.

On je dodao da je grad od izuzetne strateške važnosti, a njegovo zauzimanje je vladinim snagama omogućilo da se približe položajima pobunjenika uz glavni autoput, koji povezuje najveće gradove u Siriji

Snage, lojalne prededniku Bašaru al-Asadu, u prošlih nekoliko dana ponovo zauzele teritoriju u neposrednoj blizini vladinog obalskog centra, zahvaljujući ruskoj intervenciji.

U posljednjih šest dana kopnenih operacija, vladine snage su ušle u dva sela na istoku Hame, dok aktivisti kažu da su pobunjenici zauzeli jedno selo južno od Idliba.

Bonus video: