Stoltenberg: Rusija produžuje krizu, ne planiramo slanje kopnenih snaga u Siriju

"Rusija bi trebalo da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv Islamske države" , istakao je između ostalog Stoltenberg na sastanku Parlamentarne skupštine NATO koja se održava u Norveškoj
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 11:26h

Nastavak ruske podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu samo produžuje krizu u toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je u govoru na sastanku Parlamentarne skupštine NATO u norveškom gradu Stavangeru rekao: "Rusija bi trebalo da igra konstruktivnu ulogu u borbi protiv Islamske države. Podržavati Asadov režim nije konstruktivno. To će samo produžiti rat u Siriji", prenela je agencija AFP.

Stoltenberg je naveo da ne postoje planovi da Sjevernoatlantska alijansa pošalje kopnene snage u Siriju.

Rusija je pokrenula vazdušne udare u Siriji uprkos tom što su SAD i njihovi saveznici tražili od Moskve da povuče podršku Asadu i koncentriše udare na položaje Islamske države.

Kad je riječ o snagama NATO u Avganistanu, Stoltenberg je rekao da saveznici Alijanse nastavljaju sa razgovorima o planiranom povlačenju iz te zemlje do kraja 2016. godine.

NATO, međutim, neće u potpunosti napustiti Avganistan, istakao je Stoltenberg. "NATO neće napustiti Avganistan. NATO će ostati u Avganistanu. Ono o čemu mi sad razgovaramo je način na koji ćemo podržati Avganistance."

Bonus video: