Klaus: Za izbjegličku krizu krivi Oland, Junker, Merkelova...

Upitan šta misli o daljem razvoju EU, Klaus je rekao da "može doći do haosa i anarhije", ali da se usteže da komentariše kako se Evropska unija ponaša
5 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2015. 17:40h

Izbjegličku krizu nijesu izazvali migranti već EU, na prvom mjestu Angela Merkel, Žan-Klod Junker, Fransoa Oland i drugi, rekao je bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus

Među "krivcima" za izbjegličku krizu, Klaus je naveo i Joahima Gauka i Donalda Tuska.

Klaus, koji učestvuje na forumu "Dijalog civilizacija" na Rodosu, rekao je i da se, dok je slušao njemačku kancelarku, "lupkao prstom po čelu".

"Najprije jasno želim da naglasim, da današnju izbjegličku krizu nijesu izazvali migranti već Evropska unija. Na prvom mjestu Merkelova i Gauk, Tusk, Junker, Oland i drugi. Neću da kritikujem migrante, iako sam nikad ne bih emigrirao. Uvijek sam smatrao da treba da živim u svojoj zemlji i pokušam da učinim za nju nešto pozitivno. Želim da razgovaram o tome šta mi možemo da učinimo. Pod 'mi', mislim na nas koji živimo u Evropi", naglasio je Klaus u razgovoru za list "Parlamentnji listi".

"To što radi Merkelova, kad je u Evropskom parlamentu rekla da poziv migrantima u Evropu stalno važi, besmisleno je", zaključio je Klaus, dodajući da je sada nastao najveći raskol u Evropi između političke elite i običnih ljudi.

Klaus je rekao i da je Zapad ponekad besmisleno ratovao sa sirijskim predsejdnikom Bašarom al Asadom, smartajući ga većom prijetnjom od Islamske države, kao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin racionalno postupio kad je pokrenuo akciju u Siriji.

"To što on time želi da odvrati pažnju svijeta od Rusije na nešto drugo je posebna stvar. To radi svaki političar na svijetu i nema razloga da to ne radi i Putin. Nadam se da će pokušaj Rusije da se izbori s IS dovesti do pozitivnog razvoja situacije. Međutim, ne treba da budemo idealisti i da mislimo da bi to bilo rješenje krize", poručio je Klaus.

Upitan šta misli o daljem razvoju EU, Klaus je rekao da "može doći do haosa i anarhije", ali da se usteže da komentariše kako se Evropska unija ponaša.

"Šta je to Evropska unija? To je par političara u Briselu, s njima povezane birokrate u briselskim institucijama i par probriselskih domaćih političkih lidera", zaključio je Klaus.

Bonus video: