Tinejdžerke izvele samoubilačke napade u Kamerunu

Ministar za komunikacije Isa Thiroma Bakari okrivio je nigerijsku ekstremističku grupu Boko Haram za napad koji se dogodio rano jutros na jednoj pijaci u Kangeleriju blizu grada Mora, navodi Tanjug
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Twitter
Boko Haram, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.10.2015. 16:20h

Dvije tinejdžerke izvele su samoubilačke bombaške napade u jednom selu na sjeveru Kameruna, u kojima je poginulo devet, a ranjeno 29 ljudi, saopštio je portparol kamerunske vlade, prenio je AP.

Ministar za komunikacije Isa Thiroma Bakari okrivio je nigerijsku ekstremističku grupu Boko Haram za napad koji se dogodio rano jutros na jednoj pijaci u Kangeleriju blizu grada Mora, navodi Tanjug.

Boko Haram sada koristi mladiće i djevojke za samoubilačke bombaške napade, rekao je Bakari i dodao da je cilj te grupe širenje terora, koja se početkom godine obavezala na vjernost Islamskoj državi.

Ista grupa smatra se odgovornom za pet koordinisanih samoubilačkih bombaških napada u susjednom Čadu u subotu, u kojima je poginulo najmanje 36 ljudi.

Napadi su se nedavno pojačali u državama susjedima Nigerije, koji joj pomažu u borbi protiv ekstremista.

U borbi Boko Harama, usmjerenoj na stvaranje islamskog kalifata, prema podacima Amnesti internešenela, u proteklih šest godina, poginulo je oko 20.000 ljudi.

Bonus video: