Iran izveo probu balističke rakete dugog dometa

Iranski ministar odbrane Hosein Dehgan izjavio je da će raketa na tečno gorivo "očigledno oružanim snagama povećati sposobnost strateškog odvraćanja"
3 komentar(a)
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Iran, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2015. 11:10h

Iran je uspješno izveo probu balističke rakete dugog dometa zemlja-zemlja, javila je danas iranska državna televizija.

To je prva takva proba otkad su Iran i šest svjetskih sila postigle sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Iranski ministar odbrane Hosein Dehgan izjavio je da će raketa na tečno gorivo "očigledno oružanim snagama povećati sposobnost strateškog odvraćanja".

Raketa, koja može da se kontroliše do trenutka udara i da pogodi metu s velikom preciznošću, predstavlja tehnološki uspjeh Irana, rekao je Dehgan.

Televizija je prikazala snimak lansiranja velike rakete u pustinjskom području, ali nije navela pojedinosti o dometu rakete niti o probi.

To je prva proba rakete zemlja-zemlja poslije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u julu, kojom je prihvaćen sporazum Irana i svjetskih sila.

UN u toj rezoluciji pozivaju Iran da ne sprovodi nikakve aktivnosti vezane za balističke rakete koje mogu da nose nuklaerno oružje. Iran tvrdi da nijedne njegove rakete nijesu napravljene za tu svrhu.

Iran je ranije tvrdio da ima rakete dometa 2.000 kilometara koje mogu da pogode izraelske ili američke vojne baze u regionu.

Bonus video: