Češka učetvorostručuje broj policajaca na granici sa Austrijom

Češka je uvela nasumične kontrole na granici sa Austrijom sredinom septembra u strahu da bi izbjeglice mogle da promijene trasu i da za ulazak u Njemačku odaberu za tranzit baš Češku
73 pregleda 1 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Reuters
Austrija granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 12:35h

Granicu Češke sa Austrijom iz koje bi mogle da krenu izjbeglice na putu u Njemačku kada Mađarska dovrši svoje ograde čuvaće od subote 720 policajaca umjesto dosadašnjih 200, a nasumične granične kontrole biće proširene sa 14 na svih 20 graničnih prelaza i na zelenu granicu.

"Sasvim sigurno to nije uvođenje graničnih kontrola ni vježbe. Prelaznim proširivanjem dosadašnjih mjera želimo da steknemo uvid u eventualnu nelegalnu migraciju tokom koje bi mogli da se koriste i manje promijetni granični prelazi", kazala je danas o pojačanim kontrolama portparol Policije za strance Kateržina Rendlova.

Češka je uvela nasumične kontrole na granici sa Austrijom sredinom septembra u strahu da bi izbjeglice mogle da promijene trasu i da za ulazak u Njemačku odaberu za tranzit baš Češku.

Sada granicu kontroliše 200 policajaca na 14 prelaza, a od subote će na 20 prelaza i zelenu granicu izaći 720 policajaca.

Rendlova je demantovala da se Češka sprema od nedjelje da zatvori granice i obnovi klasične granične kontrole unutar šengenskog prostora, ukoliko nakon dogradnje mađarskog plota svoje granice, kako je bilo najava, zatvori Austrija.

"Ni u kom slučaju se neće raditi o zatvaranju granica i obnavljanju kontrola. Stalo nam je do bezbjednosti građana Češke a sve mjere sprovodimo u skladu da Šengenskim graničnim kodeksom", saopštilo je i češko Ministarstvo untrašnjih poslova.

Od juna od kada češka policija intenzivnije traga za nelegalnim migrantima na svojoj teritoriji u Češkoj su zadržane svega 3.083. izbjeglice.

Bonus video: