Iranski general: Laž da su ruske rakete pale u Iranu

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je danas da Rusija i NATO imaju potpuno različite stavove o borbi protiv terorističke grupe Islamska država
5 komentar(a)
raketa, Indija, Foto: Screenshot (YouTube)
raketa, Indija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.10.2015. 13:01h

Navodi da su ruske rakete, ispaljene prema Siriji iz Kaspijskog mora, pale na teritoriju Irana su laž i predstavljaju dio "psihološkog rata", izjavio je danas iranski vojni komandant Musa Kamali.

Kamali je za Sputnjik rekao da bi Zapad, da ima dokaz, to sigurno i pokazao.

"Da ima potvrde da su ruske rakete pale na iransku teritoriju, za to bi bilo i dokaza, i to bi oni sigurno pokazali, ali ti izvještaji su izmišljeni", kazao je brigadni general Kamali.

On je naveo da nije obaviješten da je ijedna ruska raketa pala na teritoriju Irana.

"Svi ovi izjveštaji da su ruske rakete, koje su ispaljene na Siriju, navodno pale na Iran su čiste laži", naglasio je Kamali.

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su četiri ruske krstareće rakete ispaljene prema Siriji iz Kaspijskog mora pogodile svoje mete.

Američki zvaničnici i mediji su ranije objavili da su čak četiri od ukupno 26 krstarećih raketa koje je Rusija ispalila iz Kaspijskog mora ka Siriji pale na područje Irana, prenio je Rojters.

"Za razliku od CNN, mi se ne pozivamo na anonimne izvore", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general major Igor Konašenkov, i dodao: "Mi pokažemo kako smo lansirali rakete i mete koje su one pogodile."

Dva anonimna zvaničnika američkog Ministarstva odbrane su saopštila da su ruske rakete pale u Iranu i dodali da nije poznato da li su one izazvale neku veću štetu.

Gruško: Oprečni stavovi o borbi protiv IS

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je danas da Rusija i NATO imaju potpuno različite stavove o borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

Dodao je da, kao što je to bilo juče na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu, ne vidi mogućnost saradnje sa NATO po tom pitanju.

"Iznenađen samo da NATO nije ni saopštio da je neophodno da se bori protiv terorizma. Borba protiv terorizma je pomenuta samo u pozivu Rusiji da igra konstruktivniju ulogu u borbi protiv Islamske države", rekao je Gruško na konferenciji za novinare u Moskvi, prenio je Tas s.

On je dodao da Moskva ne vidi mogućnosti za saradnju sa NATO u borbi protiv terorističke grupe IS u Siriji.

"S obzirom da je NATO zvanično objavio da ta alijansa ne igra ulogu u Siriji i da je to njen zvaničan stav, teško možemo računati na mogućnost saradnje sa njima kao organizacijom i da će biti unaprijeđena bilateralna interakcija sa zemljama NATO", rekao je on.

Gruško je dodao da će kontakti o Siriji takođe biti održavani.

"Spremni samo na saradnju uzimajući u obzir realnu situaciju u regionu", dodao je.

Gruško je rekao da NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo u Istočnoj Evropi, dok je očigledno da prave opasnosti po bezbjednost dolaze sa Juga.

"Uočili smo da su se znatno povećali letovi izviđačkih aviona duž naše granice i da je vojno prisustvo NATO praktično neprestano u oblasti Baltika i Crnog mora", rekao je on.

Takođe, nastavio je, uočen je i rastući broj vojnih vježbi u blizini ruske granice, modernizacija i stvaranje novih infrastruktura NATO, razmještanje nove vojne opreme u zemljama NATO.

"Sve to predstavlja novu vojnu i političku realnost u regionu. Danas vidimo da stvarne prijetnje po NATO dolaze s juga, dok NATO nastavlja da jača svoje istočno krilo i nastavlja da razvija teorije zavjere o ruskim planovima", rekao je ruski izaslanik u NATO.

Bonus video: