IZ ITALIJE U ŠVEDSKU

Prebačene prve izbjeglice po programu raspodjele u EU

Alfano je došao na aerodrom da lično isprati tu prvu grupu uz prisustvo televizijskih kamera, a u nastojanju da umiri anti-imigracione kritičare kod kuće
0 komentar(a)
Italija imigranti, Foto: Reuters
Italija imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 09:38h

Avion italijanske policije sa 19 Eritrejaca prevezao je danas iz Rima u Švedsku prve izbjeglice po novom programu Evropske unije raspodjele tražilaca azila.

Ministar inostranih poslova Italija Anđelino Alfano koji je tu grupu ispratio na rimskom aerodromu Ćampino, rekao je da je njihov transfer potvrda da je Evropa konačno promijenila svoju politiku prema migrantima, prenio je AP.

Grupa Eritrejaca je odletjela ka aerodromu Kalaks kod Lulea, na krajnjem sjeveru Švedske i to malim avionom italijanske finansijske policije.

Italija je godinama tražila od Evrope da više podnese teret izbjegličke krize. Iako je većina izbjeglica u Italiji u tranzitu, i idu dalje ka sjeveru, Alfano je došao na aerodrom da lično isprati tu prvu grupu uz prisustvo televizijskih kamera, a u nastojanju da umiri anti-imigracione kritičare kod kuće, navodi američka agencija.