Tajm: Hrvatska policija bila arogantna prema izbjeglicama

Naslovna fotografija novog broja magazina snimljena je na srpsko-hrvatskoj granici, kod Tovarnika, uz opisane rane faze tranzita izbjeglica
3 komentar(a)
Izbjeglice, Tovarnik, Hrvatska, Foto: Reuters
Izbjeglice, Tovarnik, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 11:23h

Prateći izbjeglice sa Bliskog istoka na njihovom "putu nade" od Egejskog mora, preko Balkana, prema Zapadu Evrope, američki magazin "Tajm" negativno ocijenjuje rad hrvatske policije, kritikujući arogantnost njenih pripadnika nad nemoćnima.

Naslovna fotografija novog broja magazina snimljena je na srpsko-hrvatskoj granici, kod Tovarnika, uz opisane rane faze tranzita izbjeglica.

"U hrvatskom gradu Tovarniku, na granici sa Srbijom, hiljade su pohrlile na željezničku stanicu i još hiljade su ostale uz put, čekajući da se ukrcaju na vozove ili autobuse koji vode na nepoznate destinacije. Mnogi nisu imali predstavu u kojoj se zemlji nalaze", navode u najavi objavljenoj na svom portalu.

Kritikuju ponašanje hrvatske policije prema izbjeglicama u prvim danima krize, pogotovo prema onima koji su odvojeni od svojih porodica i primjećuju, prenosi regionalna televizija N1, da su rane faze tog tranzita bile haotične, jedva kontrolisane.

"Ne od strane nevladinih organizacija, nego interventne policije, trenirane za obuzdavanje građanskih nemira i fudbalskih huligana. Porodice su odvojene, ali policija ostaje nesvjesna njihovih molbi, arogantna u svojoj moći nad nemoćnima, izdajući nadu očajnika koji su stigli do sada, usprkos svemu, da bi na kraju doživjeli najokrutniju od svih sudbina", navodi magazin.

Od početka izbjeglice krize na teritoriju Hrvatske ušlo je 136.723 izbjeglica, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova koje i dalje očekuje njihov priliv iz Srbije.

Tokom nedavne posjete prihvatnom centaru za izbjeglice u Opatovcu premijer Zoran Milanović je, uz podsjećanje da Hrvatska nije u šengenu, ocijenio da se u zbrinjavanju i brizi o izbjeglim osobama ponaša kao da jeste.

Bonus video: