Bavarska želi da vrati izbjeglice u Austriju

U Njemačku svaki dan uđe oko 10.000 izbjeglica, a Bavarska je glavna ulazna tačka za sve one koji bježe pred ratom ili siromaštvom sa Bliskog istoka
0 komentar(a)
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 05:56h

Njemačka pokrajina Bavarska planira samostalne "hitne mjere", uključujući vraćanje izbjeglica u Austriju, kako bi se zaustavio izbjeglički talas, rekao je bavarski premijer Horst Sehofer za Bildt, povećavajući tako pritisak zbog krize na kancelarku Angelu Merkel.

U Njemačku svaki dan uđe oko 10.000 izbjeglica, a Bavarska je glavna ulazna tačka za sve one koji bježe pred ratom ili siromaštvom sa Bliskog istoka.

Sehofer je rekao da je u tu južnu pokrajinu stiglo 225.000 izbjeglica u manje od pet sedmica i da su vlasti u problemu jer nemaju kapaciteta za onoliko izbjeglica koliko bi trebalo da prime.

Njegova vlada će se sastati u petak kako bi odobrila hitne mjere, uprkos tome što po zakonu pokrajina nije u poziciji da vraća izbjeglice već o tome odlučuje savezna vlada u Berlinu.

"Riječ je o integraciji i obrazovanju", rekao je Sehofer uoči današnjeg sastanka.

"Glavna tema će biti posebne mjere samoodbrane kako bi mogla da se ograniči migracija, poput vraćanja ljudi na granicu sa Austrijom i trenutnog transfera novopridošlih tražilaca azila unutar Njemačke", dodao je Sehofer.

Bonus video: