Češka nudi Mađarskoj za granicu još 100 vojnika i 50 policajaca

Češka vlada već je u ponedjeljak usvojila odluku da pošalje na dva mjeseca 25 vojnika sa pet kamiona i opremom i poljsku kuhinju da pomognu Mađarskoj da dovrši plotove protiv izbjeglica na granicama
0 komentar(a)
MAđarska granica, Foto: Reuters
MAđarska granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2015. 11:39h

Češka je ponudila danas Mađarskoj da pošalje još 100 vojnika i 50 policajaca koji bi pomogli u obezbjeđenju šengenske granice pred talasom izbjeglica, saopštio je danas u Luksemburgu češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Ministri unutrašnjih poslova Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske sreli su se danas u Luksemburgu pred sastanak ministara cijele Evropske unije da razmotre inicijativu Češke da Mađarskoj u obezbjeđenju granice pred talasom izbjeglica pomogne cijela Višegradska četvorka.

"Naša konkretna ponuda je 100 vojnika i 50 policajaca. Pretpostavljam da će konkretni doprinos dati i Slovaci. Poljaci to razmatraju ali danas nisu u stanju da garantuju broj", kazao je Hovanec češkim novinarima iz Luksemburga.

Hovanec je naglasio da je za Češku važno da to bude zajednička akcija cijele Višegradske grupe.

Češka vlada već je u ponedjeljak usvojila odluku da pošalje na dva mjeseca 25 vojnika sa pet kamiona i opremom i poljsku kuhinju da pomognu Mađarskoj da dovrši plotove protiv izbjeglica na granicama.

"Ograda na granici sa Srbijom funkcioniše veoma dobro", poručio je danas Hovanec na Tviteru a češki ministar odbrane Martin Stropnjicki izjavio je ranije da se pokazalo da Mađarska jedina u EU ispravno čuva šengensku granicu i da je kritika zbog dizanja ograde sada sve manje.

Hovanec je kazao češkim novinarima da je Češka spremna da pomogne i evropskoj agenciji Fronteks koja je zatražila od članica EU dodatnih 775 graničara da pomognu u Italiji i Grčkoj.

Češki ministar je pozdravio to što je s dnevnog reda današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova EU ispala tačka trajnog mehanizma relokacije izbjeglica koje su već stigle u Uniju a na čemu insistiraju Njemačka i Francuska dok su oštro protiv postkomunističke nove članice na čelu sa Slovačkom i Češkom.

"Poljaci su tu sa nama", kazao je danas Hovanec da ni za Poljsku, koja je inače jedina iz Višegradske grupe u septembru prihvatila dobrovoljne kvote, trajni mehanizam preraspodjele nije prihvatljiv.

Prema nezvaničnim informacijama, otpor trajnim automatskim kvotama daleko je širi i s tim planom se ne slaže polovina članica EU, javljaju češki mediji.

Bonus video: