Merkel kritikovala istočnoevropske lidere zbog izbjeglica

Kako je ukazala, nije prihvatljivo imati slobodno kretanje robe i ljudi, a da neke zemlje kažu "ne možemo ovo, ne možemo ono, ne možemo da primimo Sirijce jer još nijesmo spremni"
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2015. 09:52h

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je kritikovala istočnoevropske vlade zbog toga što odbijaju da prime izbjeglice, optuživši ih da podliježu predrasudama i ignorišu svoju sopstvenu istoriju, prenosi danas američki list "Politiko".

"Mi istočni Evropljani - i sebe smatram jednom od njih - vidjeli smo da izolacija ne pomaže", rekla je Merkel, koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, izrazivši uvjerenje da se izbjeglice neće zaustaviti podizanjem ograda i podsjetivši da je "i sama dovoljno dugo živjela iza zida".

Merkel je te komentare iznijela na sastanku iza zatvorenih vrata sa poslanicima Evropske narodne partije desnog centra prije nego što se, zajedno sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, juče obratila Evropskom parlamentu, navodi "Politiko" na svom vebsajtu.

Njemačka kancelarka izrazila je gnijev zbog načina na koji su mađarski, češki, slovački i neki baltički lideri odgovorili na izbjegličku krizu u Evropi, mada ih nije imenovala, ali je primijetila da je njihova reakcija trebalo da bude bolja s obzirom na to da su i sami živjeli iza ograde.

"Pomalo me rastužuje to što upravo oni koji se mogu smatrati srećnim što su doživjeli kraj hladnog rata sada misle da mogu da se potpuno izuzmu iz izvijesnog razvoja globalizacije. Šokirana sam tom bizarnošću. I zato moramo da o tome i dalje pričamo, kao prijatelji", naglasila je ona, kako navodi "Politiko".

Njemačka kancelarka, koja je u javnosti uvijek rezervisana i disciplinovana, na jučerašnjem sastanku je, kako komentarišu izvori koji su mu prisustvovali i kako pokazuje snimak sastanka do koga je "Politiko" došao, imala izliv emocija.

"Odbijanje (prihvatanja izbjeglica) je stvar principa i to je, izvinite što ću biti otvorena - opasnost za Evropu", upozorila je ona.

Kako je ukazala, nije prihvatljivo imati slobodno kretanje robe i ljudi, a da neke zemlje kažu "ne možemo ovo, ne možemo ono, ne možemo da primimo Sirijce jer još nijesmo spremni".

"Kada neko kaže: "Ovo nije moja Evropa, neću da primim muslimane", moram reći da se o tome ne može pregovarati", rekla je Merkel.

Ona je upozorila da će evropski lideri izgubiti kredibilitet ako budu pravili razliku između muslimanskih i hrišćanskih izbjeglica.

"Ko smo mi da branimo hrišćane širom svijeta ako kažemo da nećemo da primimo nekog muslimana ili da nećemo da dozvolimo džamiju u našoj zemlji? To tako ne može", oštro je zaključila.

Tokom 30-minutne diskusije Merkel je, takođe, predočila da bi lideri EU trebalo da budu otvoreni za razmatranje značajnih izmjena sporazuma ako žele da se Unija razvija.

Bonus video: