UNICEF: Djeca širom svijeta i dalje ugrožena

Prihvatajući Nobelovu nagradu za mir u ime UNICEF-a 1965, tadašnji izvršni direktor UNICEF-a, Henri Labuis, rekao je da je "blagostanje današnje djece neraskidivo povezano sa mirom sjutrašnjeg svijeta"
0 komentar(a)
Indija djeca, Foto: Shutterstock
Indija djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2015. 16:27h

Međunarodni fond za djecu i omladinu UNICEF obilježio je 50 godina otkako mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, ističući da su djeca širom svijeta i dalje ugrožena i suočavaju se sa sukobima i krizama.

Prihvatajući Nobelovu nagradu za mir u ime UNICEF-a 1965. godine, tadašnji izvršni direktor UNICEF-a, Henri Labuis, rekao je da je "blagostanje današnje djece neraskidivo povezano sa mirom sjutrašnjeg svijeta". Danas, kada je sve više previranja u svijetu, ove riječi su i dalje istinite. To je poruka za sve nas", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

"Iako dijete koje je rođeno u 2015. godini ima daleko veće šanse da preživi i ispuni svoj potencijal nego dijete rođeno 1965. godine, blagostanje mnoge djece danas je ugroženo zbog sukoba i kriza. Mnoga djeca su vidjela i doživjela stvari sa kojima nijedno dijete ne treba da se suoči. U svakom društvu ima previše djece koja su uskraćena za sve što im je potrebno da odrastaju zdrava i jaka", rekao je on.

Lejk je kazao da svako dijete ima pravo na normalno djetinjstvo i da UNICEF, otkad mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, svaki dan radi i nastaviće da radi na tome da se unaprijede prava svakog djeteta, svuda u svijetu, budući da je to je najsigurniji put ka budućnosti u kojoj će vladati mir.

Bonus video: