"PEGAZUS 3"

Prije Salmanove čistke: Izraelska kompanija ponudila Saudijskoj Arabiji sistem za hakovanje?

Mediji navode gdje su se dvije strane sastale u Beču i ko su bili prisutni Saudijci, između ostalih Abdulah al-Malihi, bliski saradnik princa Turkija al Fajsala, bivšeg načelnika saudijskih obavještajnih službi i jedan drugi visoki saudijski zvaničnik Naser al Kahtani koji se predstavio kao zamjenik sadašnjeg obavještajnog šefa
175 pregleda 0 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2019. 21:31h

Izraelska kompanija Grupa NSO tehnologije ponudila je Saudijskoj Arabiji sistem za hakovanje telefona nekoliko mjeseci prije nego što je prestolonasljednik Muhamed bin Salman započeo čistku protivnika, navode izraelski mediji, pozivajući se na prijavu izraelskoj policiji o kojoj se sada vodi istraga.

Ta kompanija sa sjedištem u Hercliji kraj Tel Aviva tvrdi međutim da je djelovala u skladu sa zakonom i da se njeni proizvodi koriste u borbi protiv kriminala i terorizma.

Istraga zasnovana na svjedočenjima i fotografijama, te putnim i pravnim dokumentima, otkriva pokušaje Saudijaca da kupe izraelsku tehnologiju.

Mediji navode gdje su se dvije strane sastale u Beču i ko su bili prisutni Saudijci, između ostalih Abdulah al-Malihi, bliski saradnik princa Turkija al Fajsala, bivšeg načelnika saudijskih obavještajnih službi i jedan drugi visoki saudijski zvaničnik Naser al Kahtani koji se predstavio kao zamjenik sadašnjeg obavještajnog šefa.

Sagovornici su im bili dva izraelska biznismena, predstavnici NSO, koji su im predstavili visokounaprijeđenu tehnologiju.

Prošle godine je NSO promovisala novu tehnologiju Pegazus 3 softver, špijunsko sredstvo toliko unaprijeđeno da ne zavisi od toga da li će žrtva kliknuti na link prije nego što joj je telefon hakovan.

Izraelski mediji podsjećaju da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu nedavno rekao da se ponosi zbog jačanja veza sa zemljama Zaliva i snagom izraelske tehnologije, što se tumači kao spremnost jevrejske države da tim državama prodaje tehnologiju i uspostavi bliže veze u strateškoj borbi protiv Irana.

U pomenutoj prijavi se navodi da je afera počela telefonskim pozivom jednog Izraelca evropskom biznismenu koji ima veze sa zemljama Zaliva.

Izraelac je pitao Evropljanina da li može da mu pomogne u poslu u Zalivu jer poznaje saudijske zvaničnike.

Saudijci su se posebno interesovali za sajber sisteme. Za nekoliko desetina miliona dolara bili bi u mogućnosti da hakuju telefone protivnika režima u Saudijskoj Arabiji i širom svijeta i sakupljaju tajne informacije.

Izraelac je pozvan u Rijad, poslije nekoliko sastanaka u Evropi, da predstavi softver članovima kraljevske porodice, ali Ministarstvo odbrane u Tel Avivu to nije dozvolilo.

Međutim, Izraelac je ipak otputovao s osnivačem kompanije i za tri dana u kraljevini ljetos dogovorio da se Pegazus 3 proda za 55 miliona.

Evropski biznismen koji je izostavljen u tom poslu podnio je prijavu izraelskoj policiji u aprilu.

I dok su Saudijci nastavili da gone protivnike režima koji žive u inostranstvu međunarodna pažnja je podstaknuta tek nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru.

Nedavno se tvrdilo da je izraelska kompanija pomagala saudijskom režimu da nadgleda svoje protivnike.

Magazin Forbs i kanadski istraživački centar Citizen Lab su naveli da su im mete bili ljudi povezani sa Kašogijem.

Prošlog mjeseca je uzbunjivač, bivši programer američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden na jednom skupu u Jerusalimu, u koji se uključio putem video linka, rekao da su saudijske vlasti koristile Pegazus da nadgledaju Kašogija.

Preporučujemo za Vas