Rusija raketira ID sa brodova

Rusija bi mogla da prihvati predloge SAD o koordinisanju vazdušnih napada u Siriji s međunarodnom koalicijom koju predvode Amerikanci
0 komentar(a)
Ruski brod, Foto: Shutterstock.com
Ruski brod, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.10.2015. 12:31h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Rusija raketama s bojnih brodova u Kaspijskom moru gađala položaje Islamske države. Rusija je počela vazdušne udare u Siriji navodeći da su to preventivne operacije protiv terorizma na Bliskom istoku. Šojgu je predsjedniku Vladimiru Putinu, u razgovoru prenošenom na televiziji, rekao da je Rusija jutros izvela 26 raketnih napada sa četiri broda kaspijske flotile. Šojgu je insistirao da su uništene sve mete i da nije bilo napada na civilne oblasti.

Ruski avioni sproveli su nove i "intezivne" vazdušne napade u Siriji, posebno na području Idleba i Hame, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava. "Napadi koji su se dogodili tokom prethodne noći i rano jutros, bili su intenzivniji nego obično", navodi se u saopštenju i dodaje da se za sada ne zna da li ima žrtava.

Rusija razmatra predlog SAD o koordinaciji napada

Rusija bi mogla da prihvati predloge SAD o koordinisanju vazdušnih napada u Siriji s međunarodnom koalicijom koju predvode Amerikanci, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbanre. "Ministarstvo će odgovoriti na predloge Pentagona i trenutno ozbiljno razmatra američki predlog o koordinisanju operacija u okviru borbe protiv terorista iz Islamske države na sirijskom tlu", izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, Rusija želi da razjasni neke tehničke detalje o kojim će danas biti riječi u razgovoru između predstavnika ministarstava odbrane Rusije i SAD. Obje zemlje sprovode odvojeno vazdušne napade na položaje Islamske države u Siriji.

Shetina: Rusija u Siriji nije protiv NATO i nije agresivna

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je da Rusija nije u Siriji nije agresivna i protiv NATO, a da je neophodno da Zapad koordinira sa Moskvom operacije na Bliskom istoku, jer bez Rusije nema rješenja za problem rata u Siriji. "Smatram da je ruska aktivnost demonstracija sile, ali nije uperena protiv NATO, nije agresivna", rekao je sinoć Shetina za poljsku televiziju TVN24 odbacivši strahovanja da bi Rusija tokom vazdušnih udara u Siriji mogla da isprovocira veći incident sa NATO i tako dalje produbi krizu.

Poljski ministar naglasio je da bez koordiniranog učešća Rusije neće biti rješenja sirijskog problema.

Zeman: Rusija u Siriji napada samo ekstremiste

Predsjednik Češke Miloš Zeman odbio je optužbe da Rusija u Siriji napada i umjerene protivnike sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada i upozorio da to što napadi nisu usmjereni samo protiv Islamske države znači da se Rusi bore i protiv ostalih ekstremista a ne umjerene opozicije. "Mislim da napadaju ekstremiste. A to što ne napadaju samo Islamsku državu već i Al-Kaidu u sirijskoj verziji to je i dalje borba protiv ekstremista. Ukoliko neko bombarduje Al-Nusru, to sigurno nije umjerena opozicija", izjavio je Zeman češkoj agenciji ČTK.

Predsjednik Zeman je sinoć nakon zasedanja Saveta bezbjednosti države sazvanog zbog izbjegličke krize pozdravio odluku Češke da pošalje za početak 25 vojnika sa opremom na dva mjeseca u Mađarsku da pomognu da se digne ograda protiv izbjeglica.

On je takođe pozdravio i najavu premijera Bohuslava Sobotke da će Mađarskoj u obezbjeđenju granice pomoći nekoliko stotina vojnika i policajaca iz cijele Višegradske grupe.

"U Dablinskom sporazumu svako ko uđe na teritoriju bezbjedne države dužan je da zatraži azil, ali ne da bira državu. Drugim riječima, oni koji podržavaju priliv migranata u suprotnosti sa sporazumima iz Dablina podržavaju krivično djelo", kazao je češki predsjednik.

Zeman je dodao da cijeni pomoć koju Češka šalje Mađarskoj da obezbijedi granicu i dodao da će ta pomoć biti možda još veća.

Češki predsjednik, premijer i ministri unutrašnjih poslova i odbrane na zasijedanju Savjeta dobili su na uvid i izvještaj čeških obavještajnih službi o aktuelnim tokovima i rizicima migracije uz upozorenje da je zbog rata u Siriji svoje domove napustilo čak 10,5 miliona Sirijaca.

"Oni predstavljaju najveći potencijal za moguće nastavljanje migracione krize", kazao je novinarima češki premijer Bohuslav Sobotka.

Bonus video: