"Amerikanci moraju biti svjesni da strani akteri, posebno Rusija pokušavaju da utiču na javno mnjenje i stavove birača"

"U ovom trenutku, nemamo indikacija da je izborni proces ugrožen", piše u tekstu i dodaje se da SAD neće tolerisati miješanje u izbore od strane Rusije, SAD, Kine, Irana ili drugih zemalja
1 komentar(a)
SAD, glasanje, Foto: Reuters
SAD, glasanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2018. 07:26h

Američki zvaničnici upozorili su birače na pokušaje miješanja stranih aktera u američke izbore, ali su izrazili uvjerenje da današnje glasanje ipak neće biti ugroženo.

"Amerikanci moraju biti svjesni da strani akteri – posebno Rusija – i dalje pokušavaju da utiču na javno mnjenje i stavove birača", navodi se u sinoć objavljenom tekstu.

Pismo su potpisali ministarka za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen, ministar pravde Džef Sešens, direktor obavještajne službe Den Koats i direktor Federalnog istražnog biroa FBI Kristofer Rej.

Kao metode koje se koriste da bi se uticalo na birače navode se pokušaj širenja lažnih informacija o izbornom procesu ili kandidatima i propaganda na društvenim mrežama.

"U ovom trenutku, nemamo indikacija da je izborni proces ugrožen", piše u tekstu i dodaje se da SAD neće tolerisati miješanje u izbore od strane Rusije, SAD, Kine, Irana ili drugih zemalja.

Izbori za američki Kongres i za vlasti saveznih država biće održani danas širom SAD.

Izbori su prilika da demokrate ponovo postanu važan faktor na političkoj sceni i da ubrzaju odlazak predsjednika Donalda Trampa.

Istorija je na strani demokrata - stranka aktuelnog predsjednika uglavnom gubi izbore za Kongres na sredini njegovog prvog mandata, a i ankete su tokom većeg dijela 2018. godine davale prednost Demokratskoj stranci.

Bonus video: