Njemački ministar: Možda ćemo vraćati izbjeglice u Hrvatsku i Sloveniju

Kako je naveo, u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi
2 komentar(a)
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.10.2015. 15:26h

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku, piše "Index.hr"

Kako je naveo, u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

"S obzirom da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dablinskog postupka za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje", rekao je De Mezijer, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

On je objasnio zašto tzv. Dablinski postupak, po kom izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražioci zahtjeva za azilom, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova.

On se osvrnuo i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbjeglica koje odbijaju smještaje koje im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrovale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. Ali, već neko vrijeme primećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvataju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gde oni smatraju da bi trebao da budu. To ne ide više tako. To u svakom smislu riječi nije u redu. Ne postoji pravo niti za jednu izbjeglicu da sama bira gdje će biti smještena", zaključio je De Mezijer.

On je naglasio kako će njemačke vlasti preduzeti sve kako bi se što pre proterali oni koji nemaju osnova za ostanak u Nemačkoj. Tu je posebno istakao državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Avganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

Bonus video: