Jordan: Sirijci se vraćaju u domovinu

Prema riječima izbjeglica i zvaničnika, povratak Sirijaca u domovinu, kao i talas migranata u Evropi, pokazuju da su uslovi u regionalnim zemljama koje su ih prihvatile sve manje podnošljivi
0 komentar(a)
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2015. 09:25h

Sve više sirijskih izbjeglica vraća se iz Jordana u ratom opustošenu domovinu, zbog drastičnog smanjenja pomoći te zemlje, nedostatka novca kojim mogu da plate krijumčarima odlazak u Evropu, ili zbog nostalgije, ocijenila je agencija AP.

Prema riječima izbjeglica i zvaničnika, povratak Sirijaca u domovinu, kao i talas migranata u Evropi, pokazuju da su uslovi u regionalnim zemljama koje su ih prihvatile sve manje podnošljivi.

"Više ne dobijamo pomoć", kazao je Adnan (47) u izbjegličkom kampu Zatari na sjeveru Jordana čekajući da prijavi svoju porodicu za povratak autobusom do sirijske granice.

Predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Jordanu, Endru Harper izrazio je zabrinutost zbog rastućeg broja povratnika.

"To je opasan izbor za ljude", kazao je on dodajući da povratak izbjeglica, uglavnom žena i djece, u ratom opustošenu Siriju predstavlja "neuspjeh međunarodne zaštite".

Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je domovinu zbog građanskog rata koji je počeo 2011. godine. Većina se naselila u Turskoj, Libanu i Jordanu, a pošto im je zabranjeno da rade, zavise od pomoći.

Prema podacima UN, 3.853 osobe vratile su se u Siriju tokom avgusta, dok se njih 1.934 vratilo u julu.

Bonus video: