TENZIJE PORASLE

Sukobi u istočnom Jerusalimu: Povrijeđeno najmanje 77 Palestinaca

Izraelska policija saopštila je danas da će Palestincima dva dana biti zabranjen pristup Starom gradu Jerusalima, poslije dva napada u kojima su poginula dva Izraelca i ubijeni napadači
51 pregleda 0 komentar(a)
Palestina, Izrael, sukobi, Foto: Reuters
Palestina, Izrael, sukobi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2015. 15:47h

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je danas da je u posljednja 24 sata povrijeđeno najmanje 77 Palestinaca u incidentima s Izraelcima, u trenutku rastućih tenzija na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

"Najmanje 18 osoba je ranjeno bojevom municijom i 59 gumenim mecima", izjavila je portparolka Crvenog polumjeseca Erab Fokaha.

Prema njenim rečima, najmanje 140 Palestinaca je zatražilo ljekarsku pomoć poslije inhaliranja suzavca.

Izraelska policija saopštila je danas da će Palestincima dva dana biti zabranjen pristup Starom gradu Jerusalima, poslije dva napada u kojima su poginula dva Izraelca i ubijeni napadači.

Ta vanredna mjera se odnosi na većinsko palestinsko stanovništo iz istočnog Jerusalima koje ne živi u Starom gradu.

Pristup Hramovoj gori biće dozvoljen samo Palestincima koji imaju više od 50 godina, navela je policija.

Dvoje ljudi ubijeno je, a tri osobe su povrijeđene u subotu u napadu Palestinca koga je izraelska policija odmah ubila u Starom gradu Jerusalima.

Odmah poslije napada, Islamski džihad, drugi islamistički pokret na palestinskim teritorijama, preuzeo je odgovornost za napad.

Sličan napad dogodio se tokom protekle noći. Dva Palestinca su noževima napala dvojicu Izraelaca. Palestince je ubila policija.

Velike tenzije vladaju nedjeljama u Hramovoj gori, trećem svetom mjestu u islamu i najsvetijem mjestu u judaizmu. Policija je uputila dodatne snage bezbjednosti u taj dio Jerusalima.

Izraelska vojska uputila je u petak stotine vojnika na Zapadnu obalu gdje je prethodnog dana ubijen bračni par jevrejskih kolonista koji su se kolima vraćali kući sa svojom djecom.