SVIJET BEZ OMILJENOG JUTARNJEG NAPITKA?

Blumberg: Prijeti globalna nestašica kafe

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem
0 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2015. 07:35h

Svijetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbjegne nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija "Blumberg".

"Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji", izjavio je predsjednik i generalni direktor italijanske kompanije Ilikafe (Illycafe) za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od cjelokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi "Blumberg", nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

"Prije ili kasnije, u narednim mjesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti", rekao je Ili.

"Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini", prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volkafe. 

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi poslije globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cijene kafe su pale za 27 odsto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.

Preporučujemo za Vas