SAD naložile istragu o bombardovanju bolnice u Kunduzu

Najmanje 16 osoba ubijeno je u vazdušnom udaru, a među njima je troje djece, saopštila je novi bilans bolnica Ljekara bez granica. Povrijeđeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju
0 komentar(a)
Kunduz, Foto: Reuters
Kunduz, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2015. 20:04h

Američki ministar odbrane Ešton Karter naložio je danas istragu o bombardovanju bolnice u avganistanskom gradu Kunduz gdje je poginulo najmanje 19 osoba prema posljednjem bilansu žrtava.

Karter je rekao da će biti sprovedena "iscrpna istraga" o bombardovanju ne navodeći detalje o tom napadu.

Komandant američkih snaga u Avganistanu Džon Kembel izvinio se avganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Ljekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsjednika te zemlje.

Najmanje 16 osoba ubijeno je u vazdušnom udaru, a među njima je troje djece, saopštila je novi bilans bolnica Ljekara bez granica. Povrijeđeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju.

Kembelovo izvinjenje, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija, prenio je Gardijan.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Ljekari bez granica.

Kunduz je strateški grad, a u ponedjeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi protjerale avganistanske snage poslije tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima.

Prema navodima NATO-a američki avioni izveli su noćas napade "protiv osoba koje prete snagama koalicije" i "moguće je da su izazvali kolateralnu štetu u ljekarskom centru koji se nalazio u blizini". NATO je naveo da ispituje šta se desilo u napadima.

Direktor operacija Ljekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija od ponedjeljka zbrinula 394 povrijeđenih i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Ljekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Ljekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz, a tri dana kasnije u kontraofanzivi grad preuzele avganistanske bezbjednosne snage.

To je jedina bolnica u toj oblasti na sjeveru Avganistana u kojoj mogu da se liječe teško ranjeni.

Bonus video: