Ruski avioni uništili komandni puknt Islamske države u Siriji

Ministarstvo je objavilo video snimke vazdušnih udara, a u saopštenju se dodaje da snažna eksplozija koja je uslijedila kada je pogođen podzemni bunker ukazuje da su tu držane zalihe eksploziva
53 pregleda 0 komentar(a)
Rusija napad, Foto: Reuters
Rusija napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2015. 11:48h

Ruski vojni avioni danas su uništili komandni punkt grupe Islamska država blizu Rake, uporišta te ekstremističke organizacije na sjeveroistoku Sirije, kao i jedan podzemni bunker, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"U posljednjih 24 časa avioni SU-34 i SU-24M izveli su više od 20 vazdušnih izlazaka i dejstvovali na devet lokacija Islamske države", navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je objavilo video snimke vazdušnih udara, a u saopštenju se dodaje da snažna eksplozija koja je uslijedila kada je pogođen podzemni bunker ukazuje da su tu držane zalihe eksploziva.

Islamska država u potpunosti kontroliše provinciju Raka, čiji se istoimeni glavni grad smatra glavnim gradom ekstremista.

Rusko ministarstvo je navelo i da su ruski avioni uništili skladište municije u planinama u sjeverozapadnoj provinciji Idleb, a meta napada bio je i kamp za obuku Islamske države.

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava međutim navodi da Islamska država nije prisutna u provinciji Idleb.

Rusko ministarstvo je navelo i da ruski dronovi stalno nadziru zone pod kontrolom Islamske države kao i da su svi ciljevi bili brzo uništeni.

Rusija je počela vazdušne napade u Siriji u sreijdu, što je prva veća vojna intervencija van bivšeg Sovjetskog Saveza od okupacije Avganistana 1979. godine.

Zapad i arapske zemlje kritikuju strategiju Rusije u Siriji i sumnjaju da Moskva ne koncentriše svoje napade na Islamsku državu nego na protivnike režima Bašara al Asada koje SAD i njegovi saveznici smatraju umjerenim.

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je da je ruska agresivna vojna kampanja podrške Asadu "recept za katastrofu", dodajući da Moskva ne pravi razliku između IS i umjerene opozicije u Siriji koja želi odlazak Asada sa vlasti.

Obama se usprotivio danas ruskoj vojnoj kampanji, navodeći da predsjednik te države, Vladimir Putin, svojim pristupom, nije zadobio međunarodnu podršku.

Koalicija zemalja predvođena Amerikom bombarduje pozicije IS od septembra prošle godine.

Bonus video: