"SMRT AMERICI" Očekujući sankcije: Iranci spalili američke i izraelske zastave, Trampove fotografije...

Iranski državi mediji tvrde da su se pozivu na proteste odazvali milioni u gradovima širom zemlje potvrđujući na skupovima odanost vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju. Svake godine na dan preuzimanja zgrade američke ambasade održavaju antiamerički protesti u Iranu
74 pregleda 1 komentar(a)
Teheran, Iran, protest, Foto: Beta-AP
Teheran, Iran, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.11.2018. 16:02h

Uz povike "Smrt Americi" Iranci su u nedjelju protestovali uoči nametanja američkih sankcija toj zemlji obilježavajući istovremeno godišnjicu preuzimanja američke ambasade u Teheranu tokom Iranske revolucije 1979, prenosi Hina.

Hiljade studenata u okviru protesta koji su organizirale vlasti u glavnom gradu Teheranu spalile su američke i izraelske zastave, fotografije predsjednika Donalda Trampa i druge američke simbole ispred nekadašnjeg sjedišta američke diplomatske misije.

Demonstranti su uzvikivali i "Dolje SAD" i "Smrt Izraelu", prenijeli su iranski mediji i dodali da su slični skupovi održani u drugim gradovima.

Ekstremisti su 4. novembra 1979. upali u zgradu američke ambasade ubrzo nakon svrgavanja šaha i 52 Amerikanaca držana su 444 dana u zatočeništvu. Od tada dvije su zemlje u neprijateljskim odnosima podržavajući suprostavljene strane na Bliskom istoku.

Iranski državi mediji tvrde da su se pozivu na proteste odazvali milioni u gradovima širom zemlje potvrđujući na skupovima odanost vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju. Svake godine na dan preuzimanja zgrade američke ambasade održavaju antiamerički protesti u Iranu.

Odnosi dvije zemlje dodatno su pogoršani nakon što je američki predsjednik u maju odlučio povući se iz sporazuma o ograničavanju iranskog nukelarnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Američka administracija u ponedjeljak će uvesti sankcije protiv Irana kojima cilja na njihov naftni i bankarski sektor.

SAD želi prisiliti Iran da odustane od nuklearnog i balsitičkog programa te okonča podršku koju pruža militantima na području Bliskog istoka.

Galerija

Bonus video: