"PREKINITE UDARE NA OPOZICIJU"

SAD i šest saveznika zabrinuti zbog akcija Rusije u Siriji

"Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile i usredsredi se na borbu protiv ID", navodi se u zajedničkom saopštenju SAD, Njemačke, Francuske, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Britanije
67 pregleda 25 komentar(a)
Sirija napadi, Foto: Reuters
Sirija napadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 13:57h

Rusija je bombardovala Siriju treći dan, pogađajući uglavnom oblasti pod kontrolom rivalskih pobunjeničkih grupa, a ne borce Islamske države, za koje tvrdi da su joj meta, izazivajući sve ljući odgovor SAD i njihovih saveznika. 

"Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile i usredsredi se na borbu protiv ID", navodi se u zajedničkom saopštenju SAD, Njemačke, Francuske, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Britanije.

"Izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa ruskim vojnim nagomilavanjem u Siriji a posebno zbog napada ruske avijacije na Hamu, Homs i Idlib od juče, koji su doveli do civilnih žrtava i nisu ciljali ID", dodaje se.

Koalicija je ocijenila da vojne akcije Rusije predstavljaju "dodatnu eskalaciju sukoba i samo će potpaliti još ekstremizma i radikalizacije".

Predsjednik Vladimir Putin je imao "hladne" razgovore sa francuskim kolegom Fransoa Olandom u Parizu, prenio je Rojters. 

Jedan Olandov saradnik je rekao da su dvojica lidera "pokušali da umanje razlike" oko Sirije tokom razgovora koji je trajao duže od sata.

Oland je iznio uslove Francuske za podršku ruskoj intervenciji, koji uključuju prekid napada na grupe osim ID i Al kaide, zaštitu civila i posvećenost političkoj tranziciji koja bi uklonila s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Lideri Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastali su se u Parizu u pokušaju da učvrste krhki mir u Ukrajini.

Moskva je saopštila da je u njenim najnovijim napadima pogođeno 12 meta ID, ali većina oblasti koje je opisala nalazi se u zapadnim i sjevernim djelovima zemlje, dok je ID prisutna većinom na istoku.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su avioni suhoj-34, suhoj-24M i suhoj-25 izveli 18 napada i pogodili, između ostalog, komandno mjesto i centar za komunikacije u pokrajini Alepo, kamp militanata u Idlibu i komandno mjesto u Hami.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati sukob preko mreže izvora na terenu, saopštila je da ni u jednoj od tih oblasti nema prisustva ID.

Rusi su, međutim, pogodili i oblasti ID u malom broju drugih napada istočnije. Opservatorija je saopštila da je 12 boraca ID ubijeno u Raki u četvrtak, te da su avioni, za koje se vjeruje da su ruski, pogodili i grad Karjatajn pod kontrolom ID.

Koalicija na čelu sa SAD je saopštila da je izvela 28 vazdušnih napada na mete ID u Siriji i Iraku u četvrtak.

Šef sirijske diplomatije Valid al Mualem je juče rekao da je Asadova vlada spremna da učestvuje u preliminarnim razgovorima na predlog Ujedinjenih nacija, s ciljem da se razradi okvir sporazuma o budućoj političkoj tranziciji u Siriji.

Dodao je da se ova odluka odnosi na predlog o "četiri komiteta eksperata", koji je iznio posrednik UN za Siriju Stafan de Mistura za "preliminarane neobavezujuće konsultacije".