Rusija pojačava napade u Siriji, objavljeni novi snimci

"Uvijek postoji rizik da vas nešto omete, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati tri do četiri mjeseca", rekao je Puškov
0 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2015. 10:55h

Ruske vazduhoplovne snage izvele su u posljednja 24 sata 18 vazdušnih udara na položaje Islamske države u sjeverozapadnom i zapadnom dijelu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije.

Udare, u provincijama Idlib, Hama i Alepo, izveli su vojni avioni "Su-24M", "Su-25" i "Su-34".

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da se 12 objekata Islamske države našlo na meti napada, naveo je Tas s.

Pobunjenici u Idlibu i Hami su većinom iz grupa koje se bore protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Takvih grupa ima i u Alepu, gdje operiše i Islamska država, prenio je Rojters.

Istovremeno, sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je najmanje 12 boraca Islamske države ubijeno u jučerašnjim ruskim vazdušnim udarima u Raki. Ta provinicija je skoro potpuno pod kontrolom Islamske države.

Rusija je prije dva dana pokrenula vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Udari ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji biće intenzivirani i trajaće tri do četiri mjeseca, izjavio je danas predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Državne dume Aleksej Puškov.

"Uvijek postoji rizik da vas nešto omete, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati tri do četiri mjeseca", rekao je Puškov za francusku radio stanicu "Evropa 1".

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je nove snimke o razaranju terorističkih meta u Siriji, uključujući komandni centar Islamske države i trening kamp.

Jedan od objavljenih snimaka prikazuje kako ruski avion pogađa teroristički trening kamp i skladište municije.

Najmanje sedam civila, među kojima dvoje djece, poginulo je u sirijskoj provinciji Idlib koju su u četvrtak bombardovali ruski avioni, saopštila je danas sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Najmanje sedam civila, među kojima dvoje djece poginulo je u ruskom bombardovanju distrikta Džabal el Zavija, gdje se nalazi ogranak Al Kaide i nekoliko islamističkih grupa", navodi se u saopštenju.

Opservatorija je navela da je u prvom vazdušnom napadu ruske avijacije u sreijdu poginulo 28 ljudi.

Sirijska opozicija je saopštila da je bilo 36 mrtvih što je ruski predsjednik Vladimir Putin demantovao ocijenivši da je to "medijski rat".

Bonus video: