Netanjahu kritikovao sporazum s Iranom i ćutao skoro minut

"Odgovor ovog tijela, odgovor skoro svake vlade predstavljene ovdje je bio apsolutno ništa. Potpuna tišina. Zaglušujuća tišina," rekao je Netanjahu i poslije te rečenice ćutao 40 do 45 sekundi zureći u salu punu diplomata
7 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2015. 18:42h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je oštro kritikovao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN i za govornicom je, u znak protesta, ćutao skoro minut.

On je izrekao kritike na račun vlada širom svijeta što slave taj sporazum, koji su lideri svjetskih sila označili trijumfom međunarodne diplomatije. Izraelski premijer je podsjetio na holokaust i istakao da njegova zemlja odbija da ćuti, iako se države širom svijeta pripremaju da primijene taj sporazum.

"Nije lako protiviti se nečemu što su prihvatile najveće sile svijeta. Ali tokom naše istorije jevrejski narod je naučio visoku cijenu ćutanja. Odbijam da ćutim", rekao je Netanjahu, istakavši: "Dani kada je jevrejski narod ostao pasivan, suočen s genocidnim neprijateljim, ti dani su prošli."

Netanjahu je mjesecima kritikovao sporazum s Iranom i danas je to uglavnom ponovio, optuživši zemlje koje ga podržavaju i rekavši da žmure pred iranskom agresijom prema Izraelu.

"Odgovor ovog tijela, odgovor skoro svake vlade predstavljene ovdje je bio apsolutno ništa. Potpuna tišina. Zaglušujuća tišina," rekao je Netanjahu i poslije te rečenice ćutao 40 do 45 sekundi zureći u salu punu diplomata.

"Da su iranski lideri radili na uništenju vaših zemalja, možda biste bili manji entuzijasti u odnosu na sporazum," rekao je on.

Pozivajući lidere da pomno provjeravaju iranski režim, Netanjahu se zarekao da će Izrael učiniti "sve što mora da brani" svoju državu i narod.

Veći dio njegovog govora bio je fokusiran na osudu nuklernog sporazuma, ali je takođe kritikovao UN što stalno osuđuju Izrael.

Dan ranije je palestinski predsjednik Mahmud Abas govorio u UN i objavio da Palestince više ne obavezuju sporazumi s Izraelom, uključujući i sporazum iz Osloa koji je utro put mirovnom procesu. Netanjahu je odgovarajući optužio Abasa da se udaljava od svake šanse za mir.

"Spreman sam da momentalno obnovim direktne pregovore sa Plaestinskom upravom bez ikakvih preduslova", rekao je izraelski premijer, dodavši: "Na nesreću Abas je juče rekao da nije spreman da to učini. Nadam se da će promijeniti mišljenje".

Bonus video: