Ako EU zatvori granice, BiH očekuje i do 100.000 izbjeglica

"Pripremljeni smo i ne može nam se desiti 'usko grlo' kao što se to dogodilo u Hrvatskoj. Jedino sam zabrinut gdje ćemo smjestiti izbjeglice, ali radimo i na tome", naveo je Podžić
0 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.10.2015. 14:19h

U Bosnu i Hercegovinu bi se moglo uputiti i do stotinu hiljada izbjeglica ukoliko članice Evropske unije počnu da zatvaraju svoje granice za njihov prolazak, procjene su bezbjednosnih i obavještajnih službi u BiH.

Ukoliko dođe do takvog scenarija, BiH će se teško nositi s tolikim izazovom, upozorili su danas na sastanku u Sarajevu članovi zajedničke Komisije za obranu i bezbjednost parlamenta BiH i zvaničnici Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Na sastanku je analiziran tok priprema za prihvat mogućeg talasa izbjeglica sa Bliskog istoka, uz zaključak da su do sada preduzete sve planirane mjere, ali da i dalje zabrinutost izaziva nepredvidivost razmjera krize i moguće zatvaranje prostora EU za njihov dolazak.

Predsedavajući parlamentarne Komisije za dobranu i bezbjednost Sifet Podžić je potvrdio da su u BiH sprovedene pripreme zasnovane na iskustvima koje su u suočavanju s izbjegličkom krizom imale Srbija i Hrvatska.

"Pripremljeni smo i ne može nam se desiti 'usko grlo' kao što se to dogodilo u Hrvatskoj. Jedino sam zabrinut gdje ćemo smjestiti izbjeglice, ali radimo i na tome", naveo je Podžić.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam istakao je da se stanje na terenu, posebno na granicama, neprestano prati u cilju pravovremenog reagovanja, prenijela je Hina.

Nizam je potvrdio i da se preduzimaju dodatne mjere u vezi viznog režima, posebno nakon što je utvrđeno da je grupa državljana Sirije ove sedmice stigla u BiH s turističkim vizama, da bi nakon toga produžila za Srbiju kako bi zatražila azil.

Bonus video: