Vučić: Izbjeglice su problem za Njemačku, ne i za Srbiju

"Naš pristup ovom problemu je drugačiji od hrvatskog i mađarskog, pokazali smo solidarnost i tolerantnost u tretiranju izbjeglica", izjavio je Vučić poslije sastanka s predsjednicom PS Savjeta Evrope An Braser
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, An Braser, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, An Braser, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.10.2015. 13:39h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Strazburu da su izbjeglice najveći teret za Njemačku i druge evropske zemlje jer će one morati da se staraju o njima godinama i decenijama, dok je obaveza Srbije i zemalja u regionu da se staraju o njima samo tri dana.

"Većina tih ljudi koji odlaze u Njemačku prošli su kroz Srbiju, bila im je pružena humanitarna i medicinska pomoć i oni se nisu bojali da se registruju kod nas. Dakle, naš pristup ovom problemu je drugačiji od hrvatskog i mađarskog, pokazali smo solidarnost i tolerantnost u tretiranju izbjeglica", izjavio je Vučić poslije sastanka s predsjednicom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog svoje prve posjete Savjetu Evrope zbog toga što je ova institucija, kako je istakao, uvijek promptno reagovala kada je to Srbiji bilo potrebno i zbog činjenice da su dobro upoznati sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

Predsjednica PS SE An Braser pohvalila je srpskog premijera zbog humanog pristupa koji Srbija pokazuje prilikom tretiranja izbjeglica koje prolaze preko njene teritorije, kao i zbog velikog truda da se održi pozitivan dijalog sa zemljama susjedima.

"Cijenim trud Srbije da se održi pozitivan dijalog, samo tako se mogu riješiti problemi sa zemljama susedima. Nadam se da ćemo se sljedeći put svi zajedno sresti u Sarajevu i razgovarati o još boljem unapređivanju odnosa", izjavila je predsjednica PS SE poslije sastanka sa srpskim premijerom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić i An Braser razgovarali su i o evropskim integracijama Srbije i reformama koje sprovodi srpska vlada, a Braserova je pozdravila stav premijera da je regionalna stabilnost preduslov ekonomskog razvoja, pohvalila reforme srpske Vlade i čestitala premijeru na borbi protiv korupcije.

Premijer Srbije u prvu posjetu Savjetu Evrope došao je na poziv predsjednice PS SE An Braser. Vučić će se danas obratiti poslanicima 47 zemalja članica SE i odgovarati na poslanička pitanja, a tokom dana će se odvojeno sastati i sa zamjenicom generalnog sekretara Savjeta Evrope Gabrijelom Bataini-Dragoni i predsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Žan-Klodom Frekonom.

Na zasjedanju PS SE učestvuje i srpska parlamentarna delegacija predvođjena poslanicom Aleksandrom Đurović.

Bonus video: