Sirijske izbjeglice u BiH stižu avionom

"Oni su ušli regularno u našu zemlju, a onda su se odmah taksijem zaputili prema graničnom prelazu Karakaj, gdje su ušli u Srbiju i odmah izrazili želju za azil. O svemu ovome obavijestio nas je MUP Srbije, s kojim imamo izuzetnu saradnju", rekao je Nizam
1 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2015. 14:33h

Sirijske izbjeglice već su počele koristiti teritoriju BiH kao tranzit za odlazak u evropske zemlje, a grupa od njih desetak juče je doletjela avionom u Sarajevo i otišla u Srbiju, gdje su se pridružili sunarodnicima koji traže put do zapadnoevropskih zemalja, javio je sarajevski Dnevni avaz, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne izvore.

Tu informaciju potvrdio je i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, koji je naveo da su Sirijci ušli u BiH s vizama izdatim u Ambasadi BiH u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vize su, kako je dodao, dobili na osnovu turističkog vaučera koji im je poslao jedan sarajevski hotel.

"Oni su ušli regularno u našu zemlju, a onda su se odmah taksijem zaputili prema graničnom prelazu Karakaj, gdje su ušli u Srbiju i odmah izrazili želju za azil. O svemu ovome obavijestio nas je MUP Srbije, s kojim imamo izuzetnu saradnju", rekao je Nizam.

On je kazao da nije isključeno da je na ovaj način kroz BiH prošlo još izbjeglica iz Sirije, dodavši da zbog toga Služba za strance ne želi više ojveravati pozivna ili garantna pisma za osobe iz rizičnih zemalja na osnovu vaučera, jer je očigledno da je riječ o fiktivnim turistima.

"U ovom slučaju vjerovatno je riječ o ranije poslanim pismima i oni su sada iskoristili priliku, jer smo mi prekinuli praksu dolaska preko vaučera. No, postavlja se pitanje koliko je takvih vaučera poslano ranije. I ko nam garantuje da ne postoji neka štamparija i da se vaučeri i pozivna pisma negdje ne štampaju? Zato smo tražili da Ministarstvo inostranih poslova traži dodatne provjere", rekao je Nizam.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter juče najavio mogućnost potpunog zatvaranja granice s Hrvatskom, Nizam je rekao da je, ako se to dogodi, izvjesno da će izbjeglice krenuti prema BiH, preko Trebinja.

On je poručio da je Služba za strance spremna za njihov eventualni prihvat.

Bonus video: