NOVI ZAKON O ILEGALNOM PRELASKU GRANICE

U Segedinu protjerano 176 migranata

Uglavnom je riječ o izbjeglicama iz Sirije, Avganistana i Iraka, koje su osuđene na protjerivanje iz Mađarske, pošto su prešle ogradu podignutu na granici sa Srbijom
0 komentar(a)
Migranti, izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Migranti, izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2015. 17:05h

Sud u Segedinu je od 15. septembra kada je na snagu stupio novi zakon o ilegalnom prelasku granice, izrekao kazne u 176 slučajeva.

Uglavnom je riječ o izbjeglicama iz Sirije, Avganistana i Iraka, koje su osuđene na protjerivanje iz Mađarske, pošto su prešle ogradu podignutu na granici sa Srbijom.

Ni u jednom slučaju nije bilo oslobađanja od optužbi, a samo u deset je uložena žalba, prenosi Rojters.

Novi zakon, između ostalog, podrazumijeva da se migranti mogu naći na sudu u roku od nekoliko dana pošto pređu granicu.

Abdul iz Avganistana, uhapšen je s još dvojicom muškaraca, dok su preskakali ogradu na granici sa Srbijom, 21. septembra i sva trojica protjerana su iz Mađarske na godinu dana.

"Ne želimo da idemo u Srbiju, ali presuda kaže - ne, morate da idete u Srbiju", rekao je Abdul za Rojters i dodao da namjerava da nastavi put ka Evropskoj uniji.

"Pokušaćemo da iz Srbije odemo u neku zemlju EU, ako budemo uspjeli, ako nam Alah pomogne. Umorni smo od života u svojoj zemlji. Vidjećemo kakva nam je sudbina", dodao je Abdul.

Kao i drugi osuđeni na protjerivanje, Abdul će sada biti odveden u izbjeglički kamp, gdje će, pod policijskom prismotrom, provesti 72 sata.

Taj rok može biti produžen na 60 dana, "ako nema uslova za protjerivanje", navodi Kancelarija za imigraciju.

Helsinški odbor, organizacija za zaštitu ljudskih prava koja je u nekim slučajevima slala svoje advokate kao branioce, ocjenjuje da se većina protjeranih migranata nada da će put nastaviti kroz Hrvatsku.

Abdulu je suđeno zajedno sa drugom dvojicom s kojima je uhapšen, jer je sudija želio da ubrza proceduru, s obzirom na to da sva trojica govore isti jezik i imaju istog advokata.

Advokat odbrane pozvao se na Ženevsku konvenciju, tvrdeći da se Srbija ne može smatrati sigurnom zemljom za izbjeglice, kao i da su trojica optuženih počinila krivično djelo, "jer su tako morali", zbog čega treba da budu oslobođeni optužbi.

Oni su, ipak, osuđeni, a cijeli proces trajao je oko sat vremena.

U prvom ovakvom slučaju, 16. septembra, na istu kaznu osuđen je Iračanin koji je prelazio ogradu šest sati i 15 minuta pošto je na snagu stupio novi zakon, što, kako je na sudu rekao, nije znao.

Preporučujemo za Vas