Nemiri u Centralnoafričkoj Republici i dalje traju

Sukobi su počeli pošto je telo jednog muslimana ostavljeno u blizini džamije, dok je privremena predsednica Centralnoafričke Republike Katrin Samba Panza boravila u Njujorku na zasedanjua Generalne skupštine UN
69 pregleda 0 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2015. 09:44h

Najveći nemiri u Centralnoafričkoj Republici u ovoj godini i dalje traju, gde je najmanje 500 zatvorenika pobjeglo iz zatvora, dok su prethodnih nekoliko dana 42 osobe ubijene u sukobima, uključujući dječaka koji je obezglavljen, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Sukobi su počeli pošto je tijelo jednog muslimana ostavljeno u blizini džamije, dok je privremena predsjednica Centralnoafričke Republike Katrin Samba Panza boravila u Njujorku na zasjednja Generalne skupštine UN.

"Smrtonosno nasilje u prijestonici pokazuje da je Centralnoafrička Republika ostaje u veoma slabom stanju i da je neophodno preduzeti direktnu akciju za pojačanje kapaciteta mirovnih snaga UN kako bi se efikasno reagovalo na takve incidente prije eskalacije napada na civile", saopštila je organizacija Amnesti internešenel.

SAD su osudile nemire obećavajući podršku prelaznoj vladi Katrin Sambe Panze koja bi trebalo da organizuje izbore do kraja godine, dok je Savjet bezbednosti UN izrazio u saopštenju "duboku zabrinutost zbog porasta nasilja".

Papa Franjo posjetiće Centralnoafričku Republiku krajem novembra ove godine, u okviru njegove predstojeće posjete Africi.

Bonus video: