IZBJEGLIČKA KRIZA

Hrvatska: Za sad bez potrebe za zatvaranjem granice

Kotromanović je pozvao na smirivanje odnosa sa Srbijom rekavši da je najvažnije naći najbrži i najbolji način kako da se izbjeglice zbrinu i stignu do Evrope
2 komentar(a)
Ante Kotromanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ante Kotromanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 27.09.2015. 11:46h

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović rekao je danas u Opatovcu da za sada nema potrebe za ponovnim zatvaranjem granice sa Srbijom, jer sve ide glatko, iako, kako je rekao, Srbija nakon "predstave" na Principovcu i dalje ne šalje izbjeglice preko Horgoša.

Kotromanović je pozvao na smirivanje odnosa sa Srbijom rekavši da je najvažnije naći najbrži i najbolji način kako da se izbjeglice zbrinu i stignu do Evrope, prenijela je Hina.

"Nadam se da će Srbija shvatiti da ovim ljudima treba pomoći tako da ih šalju najkraćom i najjednostavnijom rutom. Oni se neće Hrvatskoj osvetiti tako što će nam poslati na neki granični prelaz 500 ljudi. Neće nas ni naljutiti. To je samo loše za ljude koji su tu", rekao je Kotromanović dodajući kako se "ne treba iživljavati nad izbjeglicama".

Na pitanje novinara šta će Hrvatska preduzeti ako Srbija ne počne da propušta izbjeglice preko Horgoša, Kotromanović je rekao kako će Hrvatska nastaviti da radi onako kako sada radi.

"To je duži, teži i mučniji put za te ljude. Ali mi smo spremni i organizovani i već razmišljamo što ćemo preduzeti kada dođe zima", rekao je hrvatski ministar.

"Znamo da je oko 5.000 ljudi prošlo makedonski granicu i oni će doći do Hrvatske. Sada je to jedan proces u kojem smo se ustalili. Kako imamo dogovor s Mađarima, pokušavamo da takav dogovor postignemo i sa Srbijom kako bi izbjeglice usmjerili preko graničnog prelaza koji je za to najprihvatljiviji", rekao je Kotromanović.

On je dodao da je za Hrvatsku, ako izbjeglice već idu preko te zemlje, najprihvatljiviji granični prelaz Tovarnik zbog mogućnosti prevoza izbjeglica željeznicom.

Kotromanović je pozvao na smirivanje odnosa sa Srbijom rekavši kako su na dijelu "sitne igre" koje su potpuno nebitne i beznačajne, jer oni "koji odlučuju o tome da se izbjeglice prebacuju čas na Bapsku, čas na Tovarnik ili neko drugo mjesto moraju da znaju da se među tim ljudima nalaze djeca od godinu, dvije, tri i da je to nehumano".

"Moramo da imamo najbrži i najbolji način kako da te ljude zbrinemo, a ne da se s njima igramo 'ping pong', a oni samo žele da pređu preko Srbije, Hrvatske i Mađarske u Evropu", rekao je Kotromanović i dodao da se sa Srbijom neprestano razgovara na brojnim nivoima.

"Znam da se premijer (Zoran Milanović) trudi i da razgovara sa premijerima u okruženju i vidjećemo šta će se događati u narednim danima i nedjeljama, a naša procjena je da će ovo potrajati još nekoiliko mjeseci", rekao je hrvatski ministar odbrane.