U Sredozemlju spaseno oko 500 migranata

U okviru te operacije Evropljani će od 7. oktobra povećati pritisak na krijumčare migranata u Sredozemlju, i djelovaće protiv njih, uključujući i silom u međunarodnim vodama kod Libije
0 komentar(a)
Potonuli brod, Foto: Beta-AP
Potonuli brod, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.09.2015. 10:29h

Sedam operacija spasavanja pokrenuto je u Sredozemlju u posljednjih dvadesetčetiri časa tokom kojih je spaseno oko 500 ljudi, javila je u nedjelju italijanska obalska straža.

Od sedam operacija četiri su završene.

"Subota je bila uglavnom mirna ali sada ima više kretanja. Imali smo intervenciju broda Ljekara bez granica, dve jedinice obalske straže, jednog broda italijanske mornarice i jednog broda iz sastava EU Navfor Med-a", rekla je portparolka italijanske obalske straže.

Evropska vojno-pomorska operacija EU Navfor Med počela je krajem juna u Sredozemlju, i sastoji se od četiri broda, uključujući i jedan italijanski nosač aviona, četiri aviona i 1.318 vojnika iz 22 evropske zelmlje. Operacija je počela s ciljem da se spriječe i unište plovila kojima krijumčari prebacuju migrante u EU, mahom preko Libije.

U okviru te operacije Evropljani će od 7. oktobra povećati pritisak na krijumčare migranata u Sredozemlju, i djelovaće protiv njih, uključujući i silom u međunarodnim vodama kod Libije.

Njemačka fregata Vera, pomognuta brodom Ljekara bez granica, juče popodne pritekla je u pomoć jednom gumenom čamcu koji je prevozio 140 ljudi, među kojima 42 žena i dvoje djece, prenio je fotograf Frans presa.

Migranti, uglavnom iz Nigerije, Gane, Senegala i Sjera Leonea krenuli su prije tri dana iz Libije, kada su spaseni oko 80 kilometara sjeverno od libijske obale.

Italijanske vlasti takođ su se složile da prihvate oko 80 migranata koji su spaseni u jednoj malteškoj operaciji ali su odbili da idu na Maltu i tražili da budu iskrcani u Italiji.

Bonus video: