Islamska država organizovala napade u Avganistanu

IS pokušava da se uspostavi podršku u Avganistanu, suprostavljajući se talibanima na njihovom terenu, pa su neki talibani, posebno na nemirnom istoku, u provincijama Kunar i Nangarhar, prihvatili IS zastavu da bi stekli smrtonosniji imidž, poslije odlaska borbenih trupa NATO, nakon 14 godina rata
1 komentar(a)
islamisti, ISIL, Foto: Reuters
islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 10:19h

Pripadnici Islamske države (IS) organizovali su, prvi put, koodinisane napade na policijske kontrolne tačke u istočoj avganistanskoj provinciji Nangarhar u kojima nije bilo žrtava, saopštili su danas zvaničnici.

"Ovo je prvi put da su Daesh (IS) borci pokrenuli koordinisane napade na policijske kontrolne punktove u Nangarharu", potvrdio je za AFP guverner Ačin okruga u Nangarhar pokrajini Hadži Galib i dodao da je rano jutros napadnuto osam do 10 policijskih kontrolnih punktova i da nije bilo žrtava.

Napadi su uslijedili dan poslije izvještaja Ujedinjenih nacija u kome je upozoreno da IS prodire u Avganistan pridobijajući sve veći broj simpatizera, i da regrutuje sljedbenike u 25 od 34 pokrajina te zemlje.

Avganistanske snage bezbjednosti saopštile su da su inspektori UN naveli da su oko 10 odsto pobunjenih talibana istovremeno simpatizeri IS.

IS pokušava da se uspostavi podršku u Avganistanu, suprostavljajući se talibanima na njihovom terenu, pa su neki talibani, posebno na nemirnom istoku, u provincijama Kunar i Nangarhar, prihvatili IS zastavu da bi stekli smrtonosniji imidž, poslije odlaska borbenih trupa NATO, nakon 14 godina rata.

Bonus video: