IZBJEGLIČKA KRIZA

Salcburgu prijeti humanitarna katastrofa

Humanitarne organizacije i nadležne vlasti već rade na granicama svojih kapaciteta, upozoravaju u Salcburgu
0 komentar(a)
Migranti Beč, Foto: Beta/AP
Migranti Beč, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.09.2015. 09:21h

Pošto je Njemačka očigledno odlučila da od sjutra ukine vanredne vozove za izbjeglice iz Salcburga, ovom gradu prijeti humanitarna katastrofa, upozorava gradonačelnik Hajnc Šaden.

Ukidanje vozova zaoštrilo bi dalje situaciju na željezničkog stanici u Salcburgu, na koju dnevno pristiže oko 2.000 izbjeglica.

Humanitarne organizacije i nadležne vlasti već rade na granicama svojih kapaciteta, upozoravaju u Salcburgu.

"Crveni krst i Karitas već govore o humanitarnoj i sanitarnoj katastrofi koja se najavljuje na granici ka Frajlasingu. To nam prijeti i na željezničkoj stanici, ako budu dolazili dalji vozovi iz Beča, Graca ili Filaha", upozorava Šaden.

Već par dana su vlasti Salcburga apelovale na Beč i jug Austrije da uspore dalji transport izbjeglica u pravcu Salcburga.

Nakon što je garaža željezničke stanice danima bila prepuna sa više od 1.000 izbjeglica grad je odlučio da iz humanitarnih, higijenskih i bezbjednosno-tehničkih razloga broj ogranični na 800.

U subotu veče su salcburške vlasti saznale da će Njemačka obustaviti vanredne vozove, o čemu je informisano i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje nije željelo da potvrdi ovu vijest.

Do skoro su vanredni vozovi, prema podacima austrijske željeznice OeBB transportovali u Njemačku oko 1.200 izbjeglica od 2.000 koji dnevno pristižu u Salcburga.

Ostatak izbjeglica pokušava drugim sredstvima da se domogne Njemačke preko prelaza Frajlasing, gdje moraju čekati više sati u kiši na izlazak iz Austrije.

Šaden sada zahtjeva od pokrajinske institucije za vanredne situacije da izradi strukture za snabdjevanje u pograničnom pojasu.