Sisi: Regionalna bezbjednost u veoma osjetljivom stanju

"Rješavanje palestinskog pitanja moglo bi da promijeni sliku regiona i da donese ogromno poboljšanje situacije. Optimista sam po prirodi i kažem da postoji velika šansa", rekao je Al-Sisi
0 komentar(a)
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 08:25h

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da u regionu Bliskog Istoka treba sarađivati da bi se porazila sve veća teroristička prijetnja i ocijenio da je regionalna bezbjednost u "veoma osjetljivom stanju".

"Postoji porast ekstremističkih grupa. Postoji problem izbjeglica koje pritiču u Evropu. Sa svim tim u vidu, možemo zaključiti kako je teško i koliko je komplikovan izazov. Neću da kažem da kasnimo u onom što je trebalo da se uradi, ali pobijediti tu prijetnju zahtjevaće mnogo truda, a ne samo mnogo truda, već, zapravo, povlači dobar dio zajedničkog dogovora i saradnje svih zemalja da obnove zemlje koje se sada klizaju u ovom začaranom krugu propasti", rekao je Al Sisi.

U sinoćnom intervjuu agenciji Asošiejted presu u hotelu u Njujorku poslije obraćanja u Ujedinjenim nacijama, Al-Sisi je rekao da Sirija ne treba da bude podijeljena poslije građanskog rata, da egipatska vojska treba da bude "uvećana" da bi porazila teroriste sa kojima se bori u Sinajskoj pustinji. On je ocijenio i da bi trebalo da budu obnovljeni napori za rješavanje palestinskog pitanja, te da je potrebno proširiti mirovni sporazum Egipta sa Izraelom na više arapskih zemalja.

"Rješavanje palestinskog pitanja moglo bi da promijeni sliku regiona i da donese ogromno poboljšanje situacije. Optimista sam po prirodi i kažem da postoji velika šansa", rekao je Al-Sisi.

Bivši egipaski komandant vojske Al Sisi (60) učestvovao je u trci za predsjednika i preuzeo je dužnost 2014. godine pošto je vojska zbacila islamistu, izabranog na demokratskim izborima, Mohameda Morsija godinu dana ranije.

Bonus video: