Erdoganov savjetnik: Kašogijevo tijelo rastvoreno u kisjelini

Aktaj je rekao da je "jedini logičan zaključak" da su oni koji su ubili Kašogija u Istanbulu uništili njegovo tijelo "kako za sobom ne bi ostavili tragove"
69 pregleda 0 komentar(a)
konzulat saudijske arabije istanbul, saudijski konzulat, konzulat u istanbulu, Foto: Reuters
konzulat saudijske arabije istanbul, saudijski konzulat, konzulat u istanbulu, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 17:57h

Visoki turski zvaničnik, savjetnik predsjednika Jasin Aktaj kaže da vjeruje da je tijelo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija nakon što je raskomadano rastvoreno u kisjelini.

Aktaj je rekao da je "jedini logičan zaključak" da su oni koji su ubili Kašogija u Istanbulu uništili njegovo tijelo "kako za sobom ne bi ostavili tragove", javio je Bi-Bi-Si.

Nisu nađeni forenzički dokazi da je njegovo tijelo rastvoreno u kisjelini, navodi britanski javni servis.

"Razlog zbog kojeg su raskomadali Kašogijevo tijelo jeste da bi što lakše rastvorili njegove ostatke", rekao je Aktaj za turski list Hurijet dejli.

Te tvrdnje su iznijete u trenutku kada je Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz pozvala svjetske lidere da "privedu pravdi počinioce" u tekstu koji je objavilo pet listova, uključujući londonski Gardijan i Vašington post.

U međuvremenu, mediji prenose da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman rekao američkim zvaničnicima da smatra da je Kašogi opasan islamista.

Kašogi je, kako se navodi, to rekao u telefonskom razgovoru s nekim iz Bijele kuće prije nego što je njegova zemlja priznala da je saudijski novinar ubijen.

Saudijska Arabija je negirala da su izrečene takve tvrdnje, kao i da je kraljevska porodica umiješana u ubistvo i saopštila je da je "riješena da utvrdi sve činjenice", prenosi Tanjug.

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu je u srijedu saopštila da je saudijski novinar Džamal Kašogi zadavljen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra.

Bonus video: