Klinton vodi donatore na virtuelno putovanje u Afriku

Osmominutni film je prošlog ljeta napravljen kamerom koja snima 360 stepeni oko sebe, tako da se slika mijenja kako gledaoci skreću pogled lijevo, desno, gore i dolje
1 komentar(a)
Bil Klinton, Foto: Reuters
Bil Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 11:42h

Bivši američki predsjednik Bil Klinton predstaviće sjutra u Njujorku svoj kratki film virtuelne stvarnosti o istočnoj Africi, za koji se nada da će podstaći gledaoce da pomognu u rješavanju svjetskih problema.

Šefovi država, direktori korporacija i istaknuti predstavnici civilnog društva koji će u nedelju prisustvovati godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative, pomoću specijalnih naočara pratiće Klintona na njegovom putovanju kroz istočnu Afriku.

Osmominutni film je prošlog ljeta napravljen kamerom koja snima 360 stepeni oko sebe, tako da se slika mijenja kako gledaoci skreću pogled lijevo, desno, gore i dolje.

Gledaoci će tako imati osjećaj kao da sjede u istoj sobi s Klintonom dok razgovara s preduzetnikom iz Tanzanije koji prodaje solarne proizvode, ili da su istom šatoru u kojem Klinton i njegova ćerka Čelsi uručuju slušne aparate ljudima u Najrobiju.

Virtuelni film će takođe odvesti gledaoce u jednu učionicu u glavnom gradu Kenije, koja je dio Klintonove inicijative za poboljšanje obrazovanja za djevojčice i djevojke.

Film počinje i završava se obraćanjem Klintona gledaocu iz svoje kancelarije u Njujorku.

"Mogućnost tehnologije kao što je ova da spaja ljude iz cijelog svijeta ima potencijal da podstakne svakog, bez obzira gdje se nalazi, da se više uključi u rješavanje globalnih problema. Uživao sam u mogućnosti da povedem gledaoca sa sobom da vidi važan posao koji radimo u Africi. Nadam se da će se svako ko pogleda film osjetiti prinuđenim da na svoj način napravi pozitivnu promenu", izjavio je Klinton za AP.

Rob Hozler iz kompanije "Matter Unlimited" koja je napravila film, izjavio je da kada ljudi dožive projekte umjesto da samo slušaju o njima, vjerovatnije će volontirati ili donirati.

Manje impresivna verzija filma se može pogledati i na aplikaciji Fejsbuka za virtuelnu stvarnost Facebook 360.

Bonus video: