Kitarović za strogu kontrolu granica, ne i za zatvaranje

" Treba službene prelaze držati otvorenim, a zatvoriti kukuruze, polja i šume kroz koje migranti prolaze ilegalno", rekla je Grabar-Kitarović, koja u Njujorku učestvuje na globalnom samitu o održivom razvoju
2 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 06:41h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Njujorku da Hrvatska odluke o zatvaranju granica treba da donosi u dogovoru s Evropskom unijom.

Ona je naglasila da se zalaže za strogu kontrolu granica Hrvatske suočene s velikim brojem migranata, ali ne i za potpuno zatvaranje, prenosi Hina.

Komentarišući ponovno otvaranje granice sa Srbijom, Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora "pokazati solidarnost i nikako ne smije doći do sukoba sa susjedima".

"Ono što sve vrijeme tražim je stroga kontrola granice, dakle, ne potpuno zatvaranje. Treba službene prelaze držati otvorenim, a zatvoriti kukuruze, polja i šume kroz koje migranti prolaze ilegalno", rekla je Grabar-Kitarović, koja u Njujorku učestvuje na globalnom samitu o održivom razvoju.

"Sve što radimo mora biti u dogovoru s EU, u skladu sa onim što je dogovoreno da se zaštite spoljne granice, prvenstveno između Turske i Grčke, ali ja bih isto tako istrajala i na pomoći Hrvatskoj, da se kontroliše granica između Srbije i Hrvatske", rekla je ona.

Vlada Hrvatske je u petak popodne otvorila granicu za sav saobraćaj sa Srbijom. Srbija je uzvratila ukidanjem protivmjera i time je okončana kriza u odnosima dvije zemelje, podsjeća Hina.

Bonus video: