Ni SAD ni Kina neće izvoditi sajberkrađe

Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu", rekao je Si
87 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Barak Obama, Foto: Reuters
Si Đinping, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 20:04h

Neće biti sajberkrađa poslovnih tajni niti podrške ovoj vrsti kriminala, dogovor je koji je, prema riječima predsjednika SAD Baraka Obame, postignut na njegovom današnjem sastanku s predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Obama je svom gostu kazao da takva špijunaža "mora da prestane".

Na zajedničkoj konfereniciji za novinare, američki predsjednik je ocijenio da postignuti dogovor predstavlja napredak - ali je dodao: "Moram insistirati na tome da naš posao još nije gotov".

Si se složio s tim da dvije zemlje "neće svjesno podržavati" sajberlopovluk i obećao je da će se Kina pridržavati "normi ponašanja" u sajberprostoru.

"Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu", rekao je Si.

I SAD i Kina tvrde da se ne upuštaju u sajberkrađu trgovinskih tajni, i to je jedna od dubokih razlika koja prijeti vezama između dvije najveće svjetske ekonomije.

Obama je rekao, govoreći generalno, da je državna posjeta predsjednika Kine proizvela "izuzetno produktivan sastanak", i da iskreni razgovori o oblastima neslaganja "pomažu boljem međusobnom razumijevanju".

Jedno od problematičnih pitanja su kineske teritorijalne pretenzije koje su uznemirile neke partnerske zemlje SAD u Aziji. Si je na to kazao da Kina "ima pravo da čuva svoj suverenitet", ali je obećao da će poštovati slobodu navigacije i preletanja.

Si je rekao da će Kina izdvojiti 3,1 milijardu dolara na ime pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije ugljendioksida. To je jedna od niza mjera koje Kina preduzima zajedno sa SAD u borbi protiv klimatskih promjena.

SAD su prethodno obećale da će Ujedinjenim nacijama dati tri milijarde dolara u sličnu svrhu.

Si je pozvao i SAD i svoju zemlju da budu "širokih pogleda u vezi sa razlikama i neslaganjima".

Obama kritikovao Kinu zbog ljudskih prava

Obama je uputio oštre kritike na račun Kine kada je riječ o ljudskim pravima.

Obama je, kako prenosi AFP, tokom zajedničke konferencije sa Sijem izrazio zabrinutost zbog sprječavanja novinara, advokata, nevladinih organizacija i udruženja civilnog društva da rade slobodno.

Takođe je naveo da je zabrinut zbog zatvaranja crkava i uskraćivanja jednakog tretmana etničkim manjinama istakavši da takvi postupci sprječavaju Kinu i njen narod u "ostvarivanju svojih punih potencijala".

Obama je istakao da je sa svojim kolegom iz Kine vodio "iskrenu diskusiju" potvrdivši "nepokolebljivu podršku Amerike ljudskim pravima i osnovnim slobodama za sve, uključujući slobodu okupljanja i izražavanja, slobodu štampe i slobodu vjeroispovijesti".

Si je rekao da je Kina zabrinuta zbog ljudskih prava, ali je insistirao da će do reforme doći kada bude vrijeme.

"Moramo imati na umu da države prolaze kroz različite istorijske procese i realnosti, a moramo da poštujemo državljane svih zemalja u njihovom pravu da samostalno izaberu put svog razvoja", poručio je on.

Bonus video: