SAD: Šef Predstavničkog doma podnio ostavku

To su tražili predstavnici pokreta Čajanka koji smatraju da se Bejner nije dovoljno snažno protivio nekim odredbama zakona povezanim sa abortusom
50 pregleda 0 komentar(a)
Džon Bejner, Foto: Beta/AP
Džon Bejner, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2015. 17:55h

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner na iznenađenje kolega uz Republikanske patrije najavio je danas da se sljedećeg mjeseca povlači s jedne od najvažnijih funkcija u SAD.

Bejner, iako po uvjerenjima čvrst konzervativac, nije se dovoljno snažno suprotstavljao Bijeloj kući da bi zadovoljio najkonezervativnije članove Predstavničkog doma, koji su i zaprijetili njegovom smjenom.

Na zatvorenoj sjednici republikanskog poslaničkog kluba Bejner je najavio povlačenje s mjesta koje je po američkom ustavu drugo u slijedu za preuzimanje funkcije šefa države ako predsjednik i potpredsjednik ne mogu da je obavljaju.

Bejner je bio stalno pod pritiskom desnog krila konzervativaca i suočen s glasanjem o smjeni, što se nije desilo više od 100 goidina. To su tražili predstavnici pokreta Čajanka koji smatraju da se Bejner nije dovoljno snažno protivio nekim odredbama zakona povezanim sa abortusom.

Zasad nije poznato ko će naslijediti Bejnera, mada je najočigledniji kandidat vođa republikanske većine Kevin Mekarti iz Kalifornije. Postoji mogućnost da republikanci budu podijeljeni po tom pitanju i da sljedbenici Čajanke predlože svog kandidata.

Neki konzervativci su pozdravili Bejnerovu najavu, mada su umjereni konzervativci izrazili razočaranje, a njegov govor na poslaničkom klubu je pozdravljen snažnim aplauzom.

Liderka demoratske manjine Nensi Pelozi, koja je u prijateljskim odnosima s Bejnerom, rekla je da njegova ostavka predstavlja "zemljotres".

Bonus video: