UNICEF: Potrebno 14 miliona dolara za brigu o djeci izbeglicama u EU

"Zbog velikog broja djece u pokretu, i zbog predstojeće zime u Evropi, naš prioritet sada mora da bude zbrinjavanje ove djece," rekla je specijalna koordinatorka UNICEF-a za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi Mari-Pjer Puarje
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 16:48h

UNICEF je ocijenio da je za pomoć djeci izbjeglica i migranata u Evropi potrebno 14 miliona dolara, a za pomoć djeci u Siriji i u izbjeglištvu u susjednim zemljama ove godini trebalo više od 900 miliona dolara od čega je obezbijeđena samo polovina.

Ukupno 133.000 djece je među tražiocima azila u Evropskoj uniji bilo za prvih šest mjeseci 2015. godine - u prosjeku 19.000 djece svakog mjeseca, po posljednjim podacima Eurostata, navodi se u saopštenju UNICEF-a koji podsjeća da je svaki četvrti tražilac azila dijete.

"Zbog velikog broja djece u pokretu, i zbog predstojeće zime u Evropi, naš prioritet sada mora da bude zbrinjavanje ove djece," rekla je specijalna koordinatorka UNICEF-a za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi Mari-Pjer Puarje.

Ona je rekla da će UNICEF, zajedno s vladama i drugim partnerima širom Evrope učiniti sve da djeca izbjeglica i migranata budu bezbjedna i zdrava, i da se njihova prava i dostojanstvo u potpunosti poštuju.

UNICEF je nakon sastanaka u Njujuroku i Ženevi uputio apel pošto je broj djece u pokretu u Evropi porastao za 80 odsto. Mnoga od te djece u izbjeglice od sukoba u Siriji, Iraku i Avganistanu.

UNICEF u narednih 12 mjeseci planira da otvori kutke za djecu u prihvatnim centrima, obezbijedi informacija porodicama o zdravlju i ishrani djece, da pomogne programe obrazovanja i učenja, da tehnički podrži i da smjernice vladama i drugim partnerima za prava i zaštitu djece.

Ta organizacija UN za brigu o djeci radiće na pružanju psihosocijalne podrške, prevencije i reagovanja na nasilje, i zaštite od trgovine ljudima, i podrške i zaštite za djecu bez pratnje i za djecu koja su razdvojena od svojih porodica.

UNICEF će pružiti pomoć evropskim vladama tako da se njihove politike i procedure u vezi s djecom izbjeglica i migranata uvijek sprovode u najboljem interesu djece, po međunarodno prihvaćenim standardima.

Kako se broj djece izbjeglica i migranata koji dolaze u Evropi povećao u posljednjih nekoliko mjeseci, UNICEF je pojačao podršku u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a podršku nudi i u Grčkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

Bonus video: