U Hrvatsku ušlo oko 60.000 migranata

Milanović je naglasio da će nacionalni interesi uvijek biti ispred profita bilo koje kompanije
0 komentar(a)
migranti Hrvatska, Foto: Reuters
migranti Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 13:15h

U Hrvatsku je do petka prijepodne ušlo oko 60.000 migranata, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a kroz kamp u Opatovcu je tokom noći između četvrtka i petka prošlo oko 5.000 ljudi, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić i pohvalio sve službe koje su angažovane na zbrinjavanju izbjeglica u prihvatnom centru u Opatovcu.

On je dodao da ne očekuje da se priliv izbjeglica smanji jer, kako je kazao, slobodno prolaze kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju. Prema rječima Ostojića, tokom četvrtka u Hrvatsku je ušlo više od 8.000 izbjeglica.

"Trudimo se da uradimo sve kako bi ovim ljudim olakšali boravak ovdje i kako bi se u prihvatnom centru zadržali što kraće", kazao je Ostojić.

On je ocijenio da se uvođenje narukvica kojima se obilježavaju izbjeglice pokazalo efikasno i unijelo mir među ljudima.

"Oni sada znaju da narukvica određene boje pokazujuje vrijeme dolaska u prihvatni centar. Zelena narukvica znači prioritet za žene i ranjive grupe", napomenuo je.

Milanović: Razmatramo mogućnost da danas ili sjutra ukinemo mjere

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sjutra ukine mjere na granici sa Srbijom.

Milanović je ponovio danas da Hrvatska nije uvela diskrimintorske mjere prema Srbiji, već je uvela mjere prema svima, pa i prema hrvatskim kamionima, objavila je Vlada Hrvatske.

On je dodao da je država, koja nije članica Evropske unije, a i ne funkcioniše kao država nego kao teritorija kroz koju ljudi prolaze bez ikakvog nadzora, prva uvela diskriminatorske mjere protiv hrvatskih kamiona i hrvatske robe.

"Naša mjera na granici možda je bila tvrda, ali ona je bila u odbrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole" rekao je Milanović.

Milanović je naglasio da će nacionalni interesi uvijek biti ispred profita bilo koje kompanije.

Bonus video: