Le Drian: Rusija da objasni, hoće li da napadne Islamsku državu, zaštiti Asada...

Francuski ministar odbrane je rekao da je ono što se zna nešto što svako može da primijeti, a to je znatno jačanje ruskog vojnog prisustva u luci Tartus, zatim u formiranju aerodroma južno od Latakije gdje se nalazi više borbenih aviona i helikoptera i kapaciteti za bespilotne letjelice
5 komentar(a)
Žan Iv Le Drian, Foto: Reuters
Žan Iv Le Drian, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2015. 11:24h

Ministri odbrane Francuske i Velike Britanije izrazili su danas zabrinutost zbog nedavnog jačanja ruskih vojnih kapaciteta u Siriji i zatražili objašnjenje Rusije.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian rekao je danas tokom obilaska salona o sajber zaštiti u Parizu sa svojim britanskim kolegom Majklom Falonom, da Moskva treba da pruži objašnjenje za "vrlo znatno jačanje" vojnog prisustva u Siriji, koje je ocijenio kao "zabrinjavajuće".

Rekao je da je ono što se zna nešto što svako može da primijeti, a to je znatno jačanje ruskog vojnog prisustva u luci Tartus, zatim u formiranju aerodroma južno od Latakije gdje se nalazi više borbenih aviona i helikoptera i kapaciteti za bespilotne letjelice.

"Kako to shvatiti, da li je to želja Rusije da osigura svoje istorijske pozicije u tom delu Sirije? Jel to želja Rusije da zaštiti Bašara al Asada? Je li to volja da napadne Daeh (Islamsku državu)? Je li to vojno pozicioniranje Rusije s ciljem da bude prisutna u budućim pregovorima? Rusija to treba da kaže", rekao je francuski ministar.

Britanski ministar Majkl Falon je rekao da je i Velika Britanija "zabrinuta" zbog ruskog vojnog pojačanja u Siriji", posebno zbog "dolaska borbenih aviona koji će samo dalje komplikovati već tešku i komplikovanu situaciju".

Zapadne zemlje su izrazile uznemirenost zbog očiglednog jačanja ruskih vojnih kapaciteta na sirijskoj obali i slanja ljudstva i opreme.

Ruska ratna mornarica takođe je najavila održavanje u septembru i oktobru velikih vojnih manevara na istoku Sredozemlja.

Bonus video: