Papa američkim biskupima: Da se nikad ne ponove pedofilski zločini

Skandal sa sveštenicima pedofilima bio je najjači tokom 1980-ih godina i u velikoj mjeri je diskreditovao katoličku crkvu u SAD
0 komentar(a)
papa Franjo, SAD, Foto: Reuters
papa Franjo, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2015. 18:23h

Papa Franjo poručio je danas američkim biskupima okupljenim u katedrali Sent Metju u Vašingtonu da treba da djeluju tako da se zločini pedofilije koji su potresli američku crkvu "nikad više ne ponove". "Znam koliko su u vama urezane rane posljednjih godina, i ja sam vas pratio u vašem velikodušnom angažovanju da izliječite žrtve... i da nastavite da djelujete da se takvi zločini više nikad ne ponove", rekao je u svom govoru papa.

Skandal sa sveštenicima pedofilima bio je najjači tokom 1980-ih godina i u velikoj mjeri je diskreditovao katoličku crkvu u SAD, a odšteta koja je plaćena žrtvama uništila je više biskupija. Hiljade djece i adolescenata seksualno je zlostavljano od strane sveštenika, a neki biskupi su zatvarali oči na ta događanja i štitili sveštenike optužene za zlostavljanje.

Ova tema bila je samo djelić dugog papinog govora američkim biskupima. Papa Franjo je govorio o brojnim drugim temama prije nego što je kratko pomenuo taj skandal, što će vjerovatno razočarati udruženja žrtava, navodi agencija Frans pres. Papa, koji se nalazi u posjeti SAD, od petka do nedjelje boraviće u Filadelfiji gdje će prisustvovati svetskom skupu porodica i moguće je da će tada ponovo da se dotakne tog skandala u jednoj od područja SAD koja je njime bila najviše pogođena.

Bonus video: