Burkina Faso: VD predsjednika ponovo na čelu zemlje

Armija Burkine Faso je posljednjih dana poslala trupe u glavni grad Uagadugu, kako bi generala Gilberta Dijendru i njegove vojnike primorala da vrate vlast Kafandu
0 komentar(a)
Mišel Kafando, Foto: Reuters
Mišel Kafando, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2015. 13:00h

Vršilac dužnosti predsjednika Burkine Faso Mišel Kafando objavio je danas da je ponovo na čelu zemlje, nedjelju dana pošto su jedan vojni general i njegove pristalice zbacile sa vlasti njega i njegovu prelaznu vladu.

Kafandu su prije sedam dana uhapsili pripadnici predsjedničke garde. Potom je on zatražio utočište u rezidenciji ambasadora Francuske.

Armija Burkine Faso je posljednjih dana poslala trupe u glavni grad Uagadugu, kako bi generala Gilberta Dijendru i njegove vojnike primorala da vrate vlast Kafandu.

Vojska je zaprijetila da će ih razoružati silom ako bude potrebno.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država takođe je pozvala huntu da položi oružje.

Armija Burkine Faso saopštila je da je tokom noći postigla sporazum sa Dijendrinim vojnicima.

Predsjednici okolnih država došli su danas u Burkinu Faso, a Kafando je u međuvremenu poručio naciji da je "ponosan na odvažnost burkinjanskog naroda, naročito njegove omladine".

General Dijendre je preoteo vlast samo mjesec dana pred izbore u Burkini Faso.

Oni su zakazani nakon što je dugogodišnji šef države Blez Kompaore zbačen u narodnom ustanku u oktobru prošle godine. General Dijendre bio je Kompaoreov saradnik i šef njegove predsjedničke garde.

Imenovana je prelazna vlada na čelu sa Kafandom, da upravlja zemljom do izbora.

Bonus video: