Ministri nemaju volje: Češka ipak neće tužiti EU

"Mi ćemo ispuniti obaveze koje nam slijede na osnovu dogovora u EU. U to neka niko ne sumnja", kazao je Zaoralek u Senatu Parlamenta Češke
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Slovenija, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Slovenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2015. 10:20h

Češka se neće upustiti u pravnu i sudsku borbu protiv Evropske unije zbog kvota za prihvatanje izbjeglica koje im je u utorak preglasavanjem nametnula Unija jer u vladi ui Pragu ne postoji volja za to, a šef diplomatije Lubomir Zaoralek je danas saopštio da će Češka ispuniti svoje obaveze.

Češka je prije četiri dana zajedno sa Slovačkom najavila da će tužiti EU ukoliko nametnu većinskim glasanjem obavezujuće kvote za preraspodjelu još 120.000 izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije danas su u Briselu "velikom većinom" glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbeglica među državama članicama EU.

"Mi ćemo ispuniti obaveze koje nam slijede na osnovu dogovora u EU. U to neka niko ne sumnja", kazao je danas Zaoralek u Senatu Parlamenta Češke.

Zaoralek je senatorima objasnio da cilj Češke nije da nešto blokira i ruši, već da natjera evropske partnere da počnu da rješavaju problem imigracione krize raspravom o bitnim stvarima, kao što su zaštita granica, razdvajanje izbjeglica od ekonomskih imigranata i izgradnja sabirnih centara na periferiji EU što ne smije da traje mjesecima.

"Prvobitni predlog kvota se mijenjao, kvote su samo privremene, i zato odluka od utorka ne može da se označi kao češki poraz", rekao je Zaoralek.

Mada češka vlada danas raspravlja da li će se pridružiti Slovačkoj koja je jedina od preglasanih zemalja saopštila da neće poštovati odluku o raspodjeli izbjeglica, u vladajućoj koaliciji nema volje da se dalje zaoštrava spor sa EU.

"Ne postoji volja medju ministrima iz Češke socijaldemokratske stranke da komunikacija sa EU eskalira u sudski spor", kazala je ministarka prosvjete Kateržina Valahova nakon jutrošnjeg savjetovanja ministara vladajuće stranke.

"Nije razumno da se branimo preko suda zato što bi nam to EU naplatila i to s kamatom. Dobijamo od nje desetine milijardi eura godišnje i danas na samitu bi trebalo da damo jasan predlog sistemskih rješenja", kazao je i lider drugog po jačini partnera u vladi premijera Bohuslava Sobotke, Alijanse nezadovoljnih građana, vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

Za radikalni korak i tužbu sudu protiv EU, ako nametne kvote, zalaže se tako najvjerovatnije samo usamljena Slovačka čiji je predsjednik vlade Robert Fico je kazao da dok je on premijer, nikakvih kvota u Slovačkoj neće biti.

Oštriji u komentarima od poljskih i čeških danas su slovački mediji koji odluku da se Česi, Slovaci, Mađari i Rumuni preglasaju i kvote nametnu većinom, nazivaju diktaturom Brisela ili "malim uspješnim blickrigom" njemačke kancelarke Agnele Merkel.

Bonus video: