Ban izuzetno zabrinut zbog izbjegličke krize

Ban je rekao i da je zabrinut zbog zatvaranja nekih granica u Evropi i nedostatka odgovarajućih objekata za prihvat izbjeglica, kao i sve češćeg privođenja tražilaca azila i migranata
3 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 18:44h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je danas da je izuzetno zabrinut zbog ophođenja prema izbjeglicama i migrantima u Evropi i pozvao na saosjećanje s njima uoči evropskog samita o izbjegličkoj krizi.

Ban je pozvao "sve evropske lidere da pokažu vođstvo i saosjećajnost", kada se budu sastali u srijedu, naveo je njegov portparol u saopštenju.

"Generalni sekretar je izuzetno zabrinut zbog sve gore situacije s kojom se suočavaju izbjeglice i migranti koji stižu u Evropu", dodaje se u saopštenju.

Ban je rekao i da je zabrinut zbog zatvaranja nekih granica u Evropi i nedostatka odgovarajućih objekata za prihvat izbjeglica, kao i sve češćeg privođenja tražilaca azila i migranata.

Ban je prošle sedmice poručio da je šokiran zbog ophođenja prema migrantima u Mađarskoj čije su vlasti zatvorile granicu sa Srbijom, a policija upotrijebila vodene topove protiv izbjeglica, podsjeća AFP.

Ministri unutrašnjih poslova EU sastaće se sjutra u pokušaju da usklade svoje odgovore na krizu, uoči vanrednog samita koji će biti održan u srijedu.

Ban je pozvao lidere EU da "usvoje zajednički pristup, u skladu s međunarodnim obavezama i da poštuju duh Povelje Ujedinjenih nacija".

Generalni sekretar UN sazvao je za 30. septembar sastanaka na marginama Generalne skupštine, kako bi podstakao međunarodni odgovor na krizu koji bi, kako kaže, trebalo da bude "human, efikasan i zasnovan na zaštiti prava".

Bonus video: