Slovenija: Sve zavisi od novih migranata iz Hrvatske

Slovenačka ministarka za unutrašnje poslove Vesna Žnidar, koja je tokom danas posjetila prelaz Brežice, jer je to tačka koja je među najopterećenijima, izjavila je da je jako zadovoljna onim što je vidjela na terenu
0 komentar(a)
Izbjeglice, migranti, Slovenija , Bregane, Foto: Reuters
Izbjeglice, migranti, Slovenija , Bregane, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 18:53h

Slovenačka policija imala je tokom noći na graničnom prelazu Brežje, gdje je veća grupa izbjeglica koji su stigli iz Hrvatske, zaposjela put, ali je saobraćaj jutros ponovo uspostavljen, izjavio je danas generalni direktor policije Marjan Frank.

On je dodao da je među izbjeglicama koji su zaposjeli drum bilo i slovenačkih aktivista koji su odgovorni za tu akciju, ali je policija jutros te ilegalne migrante pomjerila sa tog dijela puta i ponovo uspostavila protok saobraćaja.

"Sada smo uspostavili sistem koji omogućava normalan protok saobraćaja. Sada se slična situacija događa sa hrvatske strane graničnog prelaza gdje je ponovo došlo do zastoja i hrvatske kolege su brzo reagovale", dodao je Frank.

Prema njegovim riječima, za sada postoji ograničenje željezničkog saobraćaja jer se u Sloveniji trude da pripreme kompoziciju za migrante čim se okupi grupa koja bi bila približno jednaka ovoj sadašnjoj.

"Sve zavisi od priliva novih migranata posebno iz pravca Zagreba", istakao je Frank.

Slovenačka ministarka za unutrašnje poslove Vesna Žnidar, koja je tokom danas posjetila prelaz Brežice, jer je to tačka koja je među najopterećenijima, izjavila je da je jako zadovoljna onim što je vidjela na terenu.

"Željela sam da se upoznam sa situacijom na terenu i da provjerim sanitarne kapacitete. Smatram da se za ljude koji dolaze kod nas dobro brine i da policija izuzetno dobro radi", dodala je ministarka Žnidar.

Anja Kopač iz slovenačkog Ministarstva za rad i socijalno staranje takođe kaže da je zadovoljna radom operativnih službi na terenu.

"Ja sam jako ponosna na interventne službe koje su došle u petak, na poziv i molbu civilne zaštite i policije i odmah počele da pomažu. Ne radi se samo o formalnostima, tu je i socijalna uloga, uloga socijalne pomoći. Posebno bih pomenula podatke koje sam dobila od policije i službe za socijalni rad u kome se naglašava ta socijalna uloga", rekla je Kopač.

Povodom prijemnih centara, ona je rekla da su centri za socijalni rad i hitne intervencije u osnovi su formirani za ranjive grupe.

"Ključno je da ukoliko se desi da po zakonu o međunarodnoj zaštiti moramo da obezbijedimo, ako se radi na primjer o jednogodišnjem djetetu bez pratioca, moramo obezbijediti staratelja. To je po zakonu o međunarodnoj zaštiti. Tu se vidik ta uloga gdje je potrebna topla riječ i naravno, ukoliko je potrebno, nudi se i psihosocijalna pomoć", dodala je Kopač.

Bonus video: