Njemačka: Smanjen priliv izbjeglica za više od pola

Priliv izbjeglica je smanjen nakon što je Njemačka 13. septembra privremeno ponovo uvela kontrolu granice, što su kasnije učinile i Mađarska, Slovačka i Češka
0 komentar(a)
Njemačka, granica sa Austrijom, Foto: Reuters
Njemačka, granica sa Austrijom, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 15:45h

Priliv izbjeglica u Njemačku smanjen je za vikend, kada je u zemlju ušlo 7.000 ljudi, saopštila je danas njemačka policija.

Policija je podsjetila da je prethodna dva vikenda u Njemačku ulazilo po 20.000 izbjeglica.

Priliv izbjeglica je smanjen nakon što je Njemačka 13. septembra privremeno ponovo uvela kontrolu granice, što su kasnije učinile i Mađarska, Slovačka i Češka, prenijela je agencija AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će učiniti sve da se problem raspoređivanja izbjeglica riješi konsenzusom, a ne jednostavnim nadglasavanjem partnera iz Evropske unije.

"Vrijedno je svakog truda da uradimo sve kako bismo mogli da odlučimo konsenzusom 28 država članica, prije nego kvalifikovanom većinom, o važnim pitanjima poput raspodjele izbeglica", rekla je ona.

Ministri unutrašnjih poslova EU jutra će se sastati kako bi ponovo razmatrali proširenje kvota o raspodjeli tražilaca azila širom 28 država članica, a u srijedu će biti održan samit lidera EU.

Njemačka podržava uvođenje obavezujućeg sistema kvota za raspodjelu izbjeglica za svaku državu, ali se istočne zemlje članice EU snažno protive tom planu, podsjeća AP.

Bonus video: